06.07.2017

Izborni Kapitul Školskih sestara franjevki Krista Kralja u Asizu

Kapitu na temu “Ljubav nas Kristova obuzima” je otvorila vrhovna predstojnica s. M. Klara Šimunović 3. srpnja i zasjedat će do 20. srpnja.

U ponedjeljak 3. srpnja 2017. u duhovnom centru „Barbara Micarelli“ u Asizu započeo je 15. redoviti kapitul Družbe školskih sestara franjevki Krista Kralja. Kapitulom predsjeda vrhovna predstojnica s. M. Klara Šimunović, a tema Kapitula je Ljubav nas Kristova obuzima (2 Kor 5,14).

Slavlje Kapitula sestre su započele svečanom uvodnom molitvom zazivajući darove Duha Svetoga. Kapitul je otvorila Vrhovna predstojnica ističući važnost događaja kapitula u životu redovničke zajednice, podsjetila je na značenje Svete Marije Anđeoske (Porcijunkula) kao mjesta koje je Franjo ljubio više negoli ostala mjesta na svijetu i gdje je doživio mnoga snažna iskustva. Poželjela je također da dani kapitula budu prožeti radošću susreta s Bogom i življeni u duhu Asiza, tj. u duhu mira, molitve, međusobnog slušanja i dijeljenja.

Svečano euharistijsko slavlje, 4. srpnja, u Porcijunkuli je predslavio mons. Piero Coccia, nadbiskup metropolita Pesara. U prigodnoj homiliji potaknuo je sestre da se povjere prisutnosti i djelovanju Božjemu te naglasio da su za odvijanje kapitula neophodni zajedništvo, suodgovornost i suradnja.

Prvi dio Kapitula bit će posvećen produbljivanju teme pod biblijskim vidom, vidom franjevačke duhovnosti i karizme Družbe. Uz stručno vodstvo različitih predavača sestre će crpsti na izvoru Kristove bezuvjetne ljubavi i na baštini Družbe kako bi osnažile svoje poslanje u današnjim prilikama Crkve i svijeta.

Na temelju izvješća Vrhovne predstojnice o stanju Družbe Kapitul će tražiti odgovore na najvažnija pitanja koja se odnose na život i apostolsko djelovanje.  

U drugom dijelu Kapitula bit će izabrana Vrhovna predstojnica i Vrhovno vijeće koje će voditi Družbu u idućem šestogodištu (2017 - 2023).

Dana 4. i 5. srpnja okvirnu temu Kapitula obradila je dr. sr. Ombrette Pettigiani, članica Družbe franjevki misionarki Djeteta Isusa, kroz biblijske meditacije: Kristova ljubav koja poučavaKristova ljubav koja oprašta i ozdravlja te Kristova ljubav koja seže onkraj granica smrti.

Kapitul će zasjedati do 20. srpnja 2017. godine. (SSFCR)