26.06.2017

Proslava naslovnika ŠSF Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina

Euharistijsko slavlje je predslavio mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH u nazočnosti sestra zajednice na Bjelavama 85 i Bjelavama 43.

Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije proslavile su u petak 23. lipnja svoga naslovnika Prečisto Srce Marijino, euharistijskim slavljem u 18 sati koje je predslavio je mons. Tomo Vukšić, biskup vojni ordinarij u  Bosni i Hercegovini u kapeli novog provincijalnog sjedištu. Uz provincijsku predstojnicu s. Katu Karadža i kućnu predstojnicu s. Graciju Žabić euharistijskom slavlju su nazočile sestre zajednice na Bjelavama 85 i Bjelavama 43.  

U svojoj propovijedi mons.Vukšić je istaknuo sliku mjeseca koju upotrebljavaju crkveni oci kao misterij. Svaka svetost jest odsjaj izvorne svetosti, odsjaj misterija. Mjesec koji svijetli ne svijetli svojom svjetlošću nego osvjetljava noć odbljeskom sunca. Sliku ovoga misterija možemo primijeniti na Blaženu Djevicu Mariju. Njenočisto srce odbljesak je ljubavi Božjeg srca prema nama.

Srce simbolizira život, ono je u fizičkom smislu izvor fizičkog života, čudesni organ kako u svom djelovanju tako i u svom fizičkom izgledu, koji čovjeku omogućava živjeti, dok je u prenesenom značenju središte čovjekovih osjećaja želja i odluka pa govorimo o srcu koje ljubi, mrzi i koje osjeća bol. U tom kontekstu i Sv. Pismo govori o srcu kao središtu života, misli i životnih odluka, kao što i Krist u evanđelju podsjeća kako grijeh proizlazi iz čovjekova srca.

Srce može biti bolesno u fizičkom i duhovnom smislu. Tjelesno srce obolijeva i potrebno ga je liječiti. Međutim jer srce nije samo fizički organ ono je prema Sv. Pismu i središte duhovnog, napose vjerničkog života.  Srce je stoga u opasnosti, kako Krist u Evanđelju opominje, oboljeti duhovno kroz grijeh gdje se srce očituje kao tvrdo, okamenjeno, oholo, ljubomorno, škrto srce. Kao što i fizičko srce zahtjeva lijek, tako i duhovna dimenzija života ljudskog srca se treba liječiti u  duhovnim 'bolnicama' kao što su kapelice, crkve. Na taj način, vjernici koji su slika Božja, suobličuju se Srcu Isusovu. 

Moleći Marijin zagovor molimo da izliječimo naša srca. Neka Isus koji je blagog i poniznog srca učini srca naša po srcu svome. Na taj ćemo način čistog srca i čiste savjesti biti prave kćeri i sinovi nebeskoga Oca, kazao je u svojoj homiliji mons.Vukšić.

Tom prigodom sestre su zahvalile za ljubav i providnost koju Bog izlijeva na njihovu Provinciju, te se i dalje stavile pod okrilje Prečistog Srca Marijina.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je ugodno zajedničko druženje u sestarskoj blagovaonici. Provincijska predstojnica s. Kata pozdravila je oca biskupa i sestre, izrazivši radost i zadovoljstvo zbog susreta te čestitala svima patron Provincije.

(S. Marija Tomić)