23.06.2017

Generalni ministar posjetio franjevački samostan u Sesvetskoj Sopnici

Gvardijan fra Božo Lujić, pozdravljajući Generalnog ministra i definitorij kao i prov. ministre, rekao je kako je samostan osnovan 1994. a župa 1991. godine.

Generalni ministar fra Michael Anthony Perry, vikar Reda fra Julio Cesar Bunader, generalni definitor fra Ivan Sesar i ostali generalni definitori u pratnji provincijalnih ministara JKPMOFM među kojima su bili fra Jozo Marinčić (Sarajevo), fra Andrija Bilokapić (Zadar), fra Ilija Vrdoljak (Zagreb), fra Miljenko Šteko (Mostar) posjetili su fratre u samostanu u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba u subotu, 17. lipnja 2017.

Dobrodošlicu članovima Generalnog definitorija uputili su na talijanskom jeziku ispred samostana sv. Ilije proroka, gvardijan fra Božo Lujić, samostanski i župni vikar fra Stipo Karajica, župnik i definitor Provincije fra Zdravko Dadić. Nakon dobrodošlice, svi zajedno su ušli u samostansko-župnu crkvu Gospe od Anđela i ispjevali pjesmu „Čuj nas, Majko“.

Gvardijan samostana, pozdravljajući Generalnog ministra i fratre u definitoriju kao i provincijalne ministre, rekao je kako je samostan osnovan 1994. godine, a župa je osnovana 1991. godine.

U župi pastoralno djeluju dvojica franjevaca, a pomažu im i prof. Lujić i trajni đakon B. Hadaš. U dosta mladoj župi i pod okriljem samostana su dosta aktivni Franjevački svjetovni red (OFS) od samog osnutka župe, a i Franjevačka mladež (Frama) od 2011. godine, te sjedište Humanitarno-karitativne udruge Kruh svetoga Ante za Hrvatsku. U prostorijama samostana nalazi se dosta vrijedna knjižnica. Fratri svoje poslanje nastoje ostvariti na slavu Bogu i u korist hrvatskog naroda u duhu sv. Franje Asiškog, završio je gvardijan Lujić uvodni pozdrav i zahvalio generalnom ministru i fratrima u definitoriju na prvom ovakvom posjetu fratrima u samostanu u Zagrebu.

Generalni ministar fra Michael Anthony Perry je u ime cijeloga Reda i fratara iz definitorija zahvalio franjevcima Bosne Srebrene na lijepom i bratskom prijemu i naglasio kako bogata povijest provincije Bosne Srebrene pruža prigodu za učenje, sadašnjost pomaže u preobrazbi, a budućnost nas uči ući u svijet kako bi vjernicima ponudili čuti Božji glas u dosta složenim okolnostima. Zamolio ih da mole za sve koji se osjećaju manje snažni i nose križ bolesti, te isto tako da mole za fratre da mogu odgovoriti vjernicima porukom nade, mira i oproštenja.

Susret je završen u samostanskoj blagovaonici uz okrjepu i zajedničkim fotografiranjem. Nakon fotografiranja, Generalni ministar Perry je u pratnji Generalnih definitora i provincijalnih ministara nastavio službeni posjet i put za Split.

(www.bosnasrebrena.ba)