31.05.2017

Zajednički susret novaka bosansko-hercegovačkih franjevačkih Provincijâ

To je drugi susret novaka dviju Provincija za vrijeme novicijatske godine, predvođenih svojim meštrima, fra Stankom Mabićem i fra Marinkom Baotićem.

U utorak 23. svibnja obilježen je tradicionalni susret franjevačkih novaka provincija Bosne Srebrene i Uznesenja Blažene Djevice Marije. To je drugi susret novaka dviju Provincija za vrijeme novicijatske godine. Prvi susret bio je na Humcu 8. studenog prošle godine. Lijepa je to tradicija za očuvanje i bolje upoznavanje bratstva između dvije franjevačke provincije u Bosni i Hercegovini.

Novaci s Humca došli su na Goricu sa svojim meštrom fra Stankom Mabićem oko 10 sati gdje su ih dočekali novaci Bosne Srebrene sa svojim meštrom fra Marinkom Baotićem. Nakon međusobnog pozdrava i okrijepe u samostanskoj dvorani novaci su posjetili samostansku knjižnicu i galeriju. Poslije razgledavanja knjižnice i galerije slijedila je molitva Srednjeg časa u samostanskoj kapelici sa samostanskom zajednicom s Gorice. Zatim je slijedio objed u samostanskoj blagovaonici sa starijom braćom franjevcima.

Nakon objeda novaci su nastavili druženje uz razgovor i pjesmu do polaska u zgradu Muzeja gdje su mogli vidjeti bogatu arheološku zbirku. Kroz muzej ih je provela djelatnica gđa Vlatka Dronjić. Tu su vidjeli mnoge ostavštine iz starijih razdoblja. Svi su mogli naći ono nešto za sebe što im je zanimljivo i vidjeti kako to izgleda.

Slijedila je okrepa u blagovaonici koju su pripremili domaćini.

Bratski susret bio je lijep i bogat, vrijeme je brzo proletjelo te su braća iz Hercegovine oko 19 sati krenula u smjeru Humca.

(fra Mile Beljo i fra Kristijan Orkić)