11.05.2017

Međuprovincijski susret ŠSF zaposlenih u zdravstvenim, socijalnim i karitativnim ustanovama

Voditelj programa bio je fra Mijo Džolan, OFM, a na susretu u franjevačkom samostanu Rama-Šćit sudjelovale su 24 sestre triju provincija.

U subotu 6. svibnja 2017. održan je u Kući mira u franjevačkom samostanu Rama-Šćit međuprovincijski duhovni susret za Školske sestre franjevke triju provincija (Hercegovačka, Bosansko-hrvatska i Splitska) koje rade u zdravstvenim, socijalnim i karitativnim ustanovama. Na susretu su sudjelovale 24 sestre.

Cjelodnevni program od 10 do 18 sati bio je raznolik i usmjeren središnjem pitanju: kako iz svoje franjevačke duhovne tradicije, moralnih vertikala narodne prošlosti, suvremenih oblika angažiranog kršćanskog humanizma i iz vjerničke inspiracije biti slobodne za istinsko čovjekoljublje u našem profesionalnom radu.

Uvod u to promišljanje sudionice su započele čitanjem poruka jezika umjetnosti: Ramskog križa, Posljednje večere, skulptura triju žena kao vertikala lokalne ramske memorije: Gospa, Ramska majka i Diva Grabovčeva.

Fra Mijo Džolan, OFM, bio je voditelj programa. Razmatranjem i Euharistijom sudionice su ušle dublje u otajstvo slobode, koju je sv. Franjo prakticirao čuvajući prohodnim vlastite komunikacijske kanale s Evanđeljem Isusa Krista i otajstvom Njegove reprezentacije u Euharistiji.

Nakon ručka sestre su nastavile susret upoznavanjem niza vrijednih umjetničkih i muzejskih eksponata. Imale su mogućnost u neobično mirnom i čistom ambijentu meditirati, biti same i biti zajedno.

Na završetku slijedio je uzbudljiv izlet na Zahum, rodno selo Dive Grabovčeve i Unu glavu, vidikovac, odakle se pruža prekrasna panorama Rame.

Bilo je tako da je svaka sestra poželjela ponovno doći. (S. Emanuela Pranjić)