03.12.2011

Kardinal Josip Bozanić zaredio trinaest novih đakona

Za Hercegovačku franjevačku provinciju Uznesenja BDM red đakonata primili su fra Tihomir Bazina, OFM, iz župe sv. Petra i Pavla – Kočerin i fra Dalibor Milas, OFM, iz župe sv. Ante – Humac.

Zagreb – Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zagrebačkoj katedrali u subotu 3. prosinca zaredio je trinaest novih đakona. Red đakonata za Zagrebačku nadbiskupiju primili su Kristijan Gatarić iz župe Pohoda Blažene Djevice Marije – Mahično, Damir Ivanek iz župe sv. Jelene Križarice – Zabok, Tomislav Kasić iz župe sv. Barbare – Velika Mlaka, Vladimir Kerečeni iz župe sv. Pavla Apostola – Zagreb – Retkovec, Tomislav Krajačić iz župe sv. Jelene Križarice – Zabok, Mirko Matasović iz župe sv. Ilije Proroka – Velika Kopanica i Nikola Platužić iz župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, Marija Bistrica. Za Hercegovačku franjevačku provinciju Uznesenja BDM red đakonata primili su fra Tihomir Bazina, OFM, iz župe sv. Petra i Pavla – Kočerin i fra Dalibor Milas, OFM, iz župe sv. Ante – Humac. Za Provinciju franjevaca trećoredaca glagoljaša red đakonata primili su fra Kristijan Kovačević, TOR, iz župe sv. Franje Asiškog – Rumboci - Rama, fra Marko Neretljak, TOR, iz župe Uznesenja Marijina – Tolisa i fra Tomislav Vrsaljko, TOR, iz župe sv. Ivana Krstitelja – Zadar. Za Hrvatsku provinciju Sv. Jeronima franjevaca konventualaca red đakonata primio je fra Željko Klarić, OFMConv, iz župe sv. Ivana Krstitelja – Podmilačje.

Kandidate je zareditelju predstavio rektor bogoslovije mr. Košćak. U homiliji kardinal Bozanić istaknuo je kako se okupljena Crkva u prvostolnici raduje zajedno s kandidatima, te zahvaljuje Gospodinu za dar njihova poziva. Podsjetio je kako je đakonski poziv potrebno gledati u kontekstu cjelokupnoga života. Život je sam po sebi poziv, no đakonsko ređenje je sigurno poseban poziv, koji od kandidata traži da najprije prepozna činjenicu kako je sav njegov život Božji poziv, rekao je kardinal te zahvalio svima koji su pratili kandidate na njihovu putu od roditelja, braće i sestara, rodbine i prijatelja, njihovih župnika, odgojitelja u sjemeništu i bogosloviji, redovničkim zajednicama, do profesora.

Govoreći kako je đakonat u Crkvi osobit sakramentalni znak Krista Sluge, kardinal je rekao: "Često se prepuštamo mentalitetu ovoga svijeta te i mi pomislimo da se služenje, u ovome slučaju đakonat, protivi osobnom ostvarenju, da su poslanje i sreća, odnosno osobni uspjeh, u konačnici nespojivi sa služenjem. Raspeti i Uskrsnuli Krist poriče tu predrasudu poistovjećujući se sa Slugom. Upravo po ostvarenju svojega poslanja, Sin Božji je proslavljen. Žrtvujući se na drvu križa i darujući svoj Duh, Isus se potpuno ostvaruje. Uskrisava snagom Očevom. To je logika ljubavi!"

Obraćajući se ređenicima, kardinal je istaknuo kako za njih koji su na putu prema prezbiteratu, dar đakonata dobiva posebnu važnost po časnoj tradiciji celibata. Naime, latinska Crkva od davnine izabire svoje prezbitere, između onih koji su po milosti prihvatili dar celibata, kako bi svoju službu vršili u beženstvu koje je istodobno znak i poticaj pastoralne ljubavi te izvor plodnosti u svijetu. Na kraju mise kardinal Bozanić pozvao je vjernike na molitvu za duhovna zvanja, tj. da Gospodin pozove radnike u žetvu, da ne bi žetva propala. A velika žetva je u Hrvatskoj, u ovo vrijeme osjećamo veliku potrebu za onima koji će Boga približiti ljudima, ili pak koji će ljude približiti Bogu, rekao je kardinal, a đakonima je poručio da ne brinu, jer neće biti bez posla.

U koncelebraciji misnog slavlja bili su zagrebački pomoćni biskupi Valentin Pozaić, Ivan Šaško i Mijo Gorski, rektor Bogoslovnog sjemeništa mr. Anđelko Košćak, rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić, provincijali redovničkih zajednica fra Ljudevit Maračić, fra Ivan Paponja i fra Ivan Sesar, župnici župa novih đakona, te još oko 120 svećenika.   (IKA)