11.01.2017

Preminula s. M. Pankracija Prgomet, ŠSF Bosansko-hrvatske provincije

Sveta misa zadušnica bit će u četvrtak, 12. siječnja, u 12 sati u župnoj crkvi Gospe od Anđela u Gornjoj Tramošnici. Nakon Mise bit će obred ukopa na groblju Okruglić.

U samostanu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Gornjoj Tramošnici, Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije u utorak, 10. siječnja 2017., blago u Gospodinu je preminula s. M. Pankracija Prgomet u 70. godini života i 50. godini redovništva.

Sveta misa zadušnica bit će u četvrtak, 12. siječnja, u 12 sati u župnoj crkvi Gospe od Anđela u Gornjoj Tramošnici. Nakon Svete mise bit će obred ukopa na groblju Okruglić.

Sestra Pankracija, krsnim imenom Mara, rođena je 11. lipnja 1947. godine u Zelenikama, Župa sv. Marka evanđelista na Plehanu, od oca Ilije i majke Anđe rođ. Mrvelj. U zajednicu Školskih sestara franjevki Krista Kralja Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina primljena je na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja 1964. u Fojnici, a u postulaturu 22. veljače 1967. u Sarajevu, Bistrik. Iste godine 22. kolovoza primljena je u novicijat u Kloštru Ivaniću i dobila ime s. Pankracija. Prve redovničke zavjete položila je godinu dana kasnije, 23. kolovoza 1968. u Kloštru Ivaniću, a doživotne 9. rujna 1973. također u Kloštru Ivaniću.
Sestra Pankracija je završila srednju ugostiteljsku školu u Zagrebu. Predano i savjesno je radila kao kuharica u našim samostanima kao i u samostanima braće franjevaca i karmelićana te u Maria Laachu, Berlinu i Mainzu. Obnašala je službu kućne predstojnice u Kraljevoj Sutjesci te u Zagrebu u Sigetu i Remetama. Od 2007. pa sve do svoje smrti bila je u našem samostanu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Gornjoj Tramošnici. Dijagnosticirana joj je Alzheimerova bolest, koja je s godinama sve više napredovala. Zadnje tri godine života je o potpunoj brizi sestara. Okružena blizinom i molitvom sestara u jutarnjim satima 10. siječnja usnula je blago u Gospodinu.

"Dobri Bože, zahvaljujemo ti na daru života s. Pankracije, za njezin zlatni redovnički život koji je darovala Provinciji i svima onima koje je kroz život susretala".  (S. Ljubica Stjepanović)