10.01.2017

Izvanredni kapitul Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije

Kapitul je otvorila i njime predsjedala prov. predstojnica s. Kata Karadža, a izlaganje na temu "Život Provincije: jučer, danas i sutra" održala je s. Željka Dramac.

U samostanu Navještenja Gospodinova u Zagrebu Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije slavile su 7. siječnja 2017. Provincijski izvanredni kapitul na kojemu su izabrane tri izaslanice za Redoviti vrhovni kapitul koji će Družba slaviti od 3. do 20. srpnja 2017. u Asizu na temu Ljubav nas Kristova obuzima (2 Kor 5,14).

Euharistijsko slavlje na početku toga dana predslavio je fra Ilija Vrdoljak, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Kapitul je otvorila i njime predsjedala s. Kata Karadža, provincijska predstojnica, a nazočne su bile sve sestre članice Kapitula. Otvarajući Kapitul s. Kata je naglasila kako je godina koju su započele prigoda za novi početak i zacrtavanje planova i programa za budućnost svake od nas i Zajednice, te pozvala sestre da ozbiljno pristupe promišljanju i suočavanju sa stvarnošću Provincije, ne bojeći se kročiti u budućnost s povjerenjem i pouzdanjem u Božju providnost koja ih je vodila kroz proteklih 75 godina.

Rad Provincijskog izvanrednog kapitula odvijao se u tri dijela. U provom dijelu sudionice su se usmjerile na promišljanje o životu Provincije promatrajući njezin hod kroz prošlost, preispitujući trenutno stanje i zacrtavajući smjer kojim žele hoditi u budućnosti. Kroz svoje izlaganje Život Provincije: jučer, danas i sutra s. Željka Dramac sestre je uvelu u tu temu i potaknula na konstruktivnu raspravu.

U drugom dijelu izabrane su tri izaslanice za Redoviti vrhovni kapitul 2017. U trećem dijelu Kapitula s. Kata Karadža, provincijska predstojnica, najavila je događaje vezane uz ovogodišnju proslavu 75. obljetnice osnutka Provincije te informirala sestre o drugim važnijim događajima u Provinciji. Izvijestila je Kapitul o ostvarivanju odluka koje je Kapitul donio, a razmatrana su i neka aktualna pitanja važna za život naše Provincije.

S. Samuela Klaić

tajnica Kapitula