27.12.2016

Božićno čestitanje u Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom u Sarajevu

Čestitku nadbiskupu metropoliti vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću uime svih uputio je provincijal Franjevačke provincija Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić.

Na Badnji dan, 24. prosinca 2016. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić sa suradnicima upriličio je u Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom u Sarajevu Božićno čestitanje na koje su se odazvali biskupi, redovnički poglavari i poglavarice, svećenici, redovnici i časne sestre koji žive i djeluju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ili bližoj okolici.

Na čestitanje kardinalu Puljiću i na međusobno čestitanje, između ostalih, došli su: apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto, vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Luka Tunjić, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina s. Kata Karadža, provincijska predstojnica sestara Služavki Malog Isusa Bezgrješnog začeća BDM s. Admirata Lučić, provincijalna glavarica sestara Milosrdnica svetog Vinka Paulskog Provincije Majke Divne s. Julijana Djaković, superior Družbe Isusove u Sarajevu pater Krešimir Djaković i drugi.

Čestitku kardinalu Puljiću u ime svih uputio je provincijal fra Jozo koji je na početku podsjetio da je Jubilarna godina božanskog milosrđa, trasirala put kojim trebaju nastaviti u ovoj godini katoličkog laikata u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i koja ih je na neki način pripremila za slavlje i radost Božića.

„U vrijeme Božića postajemo još svjesniji čovjekove temeljne upućenosti na Boga i bliske životne povezanosti između Boga i čovjeka: utjelovljenje Božjega Sina pokazuje koliko je čovjek vrijedan u Božjim očima i koliko je Bog potreban čovjeku. Božićna je poruka radosti i nade koja kaže da nam se Bog daruje svojim milosrđem i praštanjem: da nas ljubi potpuno, bez ikakvog pridržaja. Za Božić postajemo posebno svjesni Božje blizine čovjeku: Božićno nas otajstvo duboko dira jer se svojim utjelovljenjem Sin Božji sjedinio sa svakim čovjekom. Radio je ljudskim rukama, razmišljao ljudskim umom, odlučivao ljudskom voljom, ljubio ljudskim srcem i stoga je Božić navještaj Božje ljubavi, Božjeg milosrđa prema svakom muškarcu i ženi. Noć u kojoj se slavi rođenje Isusa, Sina Božjega, noć je i velikog traganja u kojoj Bog traži čovjeka zato jer mu je svaki drag i jer ljubi sve ljude“, kazao je fra Jozo ističući da je u središtu slavlja Božića Isus kao malo dijete

„U našem društvu i ovoga Božića tražimo rješenja pitanja siromaštva brojnih naših sugrađana, slušamo žalosne izvještaje o napuštanju domovine i odlasku mladih obitelji, s nevjericom pratimo negativne demografske pokazatelje, zbunjeni gledamo kada se javno obezvrjeđuju naše svetinje. A izvan naše domovine još uvijek se traži pravi odgovor na migrantsku i izbjegličku krizu, a prijeteći su i nagovještaji daljnjega razbuktavanja međunarodnih nemira i napetosti te, uopće, političke i društvene nestabilnosti. Sve to silno odudara od božićnog mira, zajedništva i ljepote koju je Bog donio svijetu po svojem Sinu. Božić nas poziva da se otvorimo kako bismo iskusili darovanu Božju blizinu te sebi i svojoj društvenoj sredini ponovno vratili povjerenje u život“, rekao je provincijal Marinčić te poželio da im Božić probudi vjeru u Božju ljubav prema čovjeku i ojača nadu u bolju budućnost te da ih blagdan Božića prožme svojim mirom i ljubavlju.

Zahvaljujući provincijalu fra Jozi i svima nazočnima za upućene čestitke, kardinal Puljić je podsjetio na „Božji hod u vremenu i prostoru“ koji je postao vidljiv po utjelovljenju Isusa Krista pod Marijinim srcem i rođenjem u betlehemskoj štalici. „Ušao je u ljudsku povijest kao Bogočovjek. Ušao je i u moju i u Tvoju povijest. Susrećemo ga u našoj prolaznosti na našim koracima dok hodimo ovom zemljom. Naša povijest je naš hod u kojem Bog hodi čovjeku i čovjek hodi Bogu. Hod kroz Božju povijest moguć je samo u zajedništvu. U svakom našem koraku su koraci nebrojenih“, kazao je kardinal Puljić.

„Zato Bog traži novi ulaz u ovaj svijet. Prvi je bio po Mariji, ovaj drugi je po nama koje je pozvao i poslao u ovaj svijet. Bogu je potrebna ljudska sloboda. Božić se ne događa bez ljudskog 'da'“, kazao je kardinal Puljić te poželio da Duh Sveti osjeni svakog od njih „da bi svi istinski nosili i činili da se Božić i danas događa u ljudskim dušama, ljudskim srcima, u obiteljima i u ovom društvu koje vapi za zdravom hranom... „U prvom redu molim Boga da se njegova ljubav razlije u naša srca. Neka iz te ljubavi dogodi se praštanje, poštivanje i prihvaćanje da na istom putu u istoj zemlji za istu Crkvu i uvezani istim Kristom hodimo. U tom duhu neka nam je svima čestit Božić i na dobro vam došlo Porođenje Isusovo“, poželio je kardinal Puljić.

Nakon što je otpjevana božićna popijevka, uslijedilo je zajedničko druženje. Nakon toga svi su pošli nastaviti raditi, svatko u skladu sa svojim obvezama. (kta)