30.11.2016

Predstavljen roman o životu franjevca Didaka Buntića

Pisac Miro Gavran predstavio je u Mostaru svoj novi roman "Nekoliko ptica i jedno nebo" koja povezuje Hrvatsku, Slavoniju i Hercegovinu.

U franjevačkom samostanu u Mostaru, 29. studenoga pisac Miro Gavran predstavio je svoj novi roman "Nekoliko ptica i jedno nebo". Uz pisca su kratko o romanu govorili fra Marinko Šakota i fra Ante Marić. Glumac Robert Pehar je prisutnima pročitao kratki dio iz romana kao predokus svima koji ga žele pročitati. Miro Gavran je u romanu opisao život fra Didaka Buntića. Na samome početku je gvardijan fra Danko Perutina pozdravio sve prisutne.

Skupljajući godinama informacije o fra Didaku Buntiću fra Marinko Šakota na početku predstavljanja istaknuo je: „u romanu Mire Gavrana susrećemo čovjeka s njegovim izazovima, mogućnostima, uzletima i padovima. Taj roman je put kroz prošlost. Govori o njoj, ali ne da bismo se u njoj zaustavili. Vodeći nas kroz prošlost daje nam priliku da se mi u njoj prepoznamo. Jedan čovjek, Didak, 1917., s jednim kruhom koji je iz Hercegovine donio u Zagreb i stavio ga na stol, čime je počeo tkati dugu vezu Hercegovine i Slavonije, mnogima je otvorio pogled hrvatskih i slavonskih polja i ljudskih srdaca. I danas 2016. na ovaj dan, jedan čovjek, Miro Gavran, donosi u Hercegovinu i polaže na stol knjigu, poput kruha, koja nama daje obnoviti tkanje povezanosti Hrvatske, Slavonije i Hercegovine…“

Fra Ante Marić nakon fra Marinka nastavlja riječima: „fra Didak u zadnjim trenucima, kako piše Miro Gavran, umire gledajući jedno nebo i nekoliko ptica… danas sam bio na grobu fra Didaka, i molio. Počiva do fra Rafe Barišića, a tamo su prijeko od njihovih grobova braća koju su ubili partizani . Svi su oni kao i fra Didak živjeli za komad ovoga neba i za nekoliko ptica, koji će se u tom zadnjem trenutku naći pod određenim vidnim kutom oka što umire…“

Na kraju je sam autor, Miro Gavran nakon što je zahvalio na pozivu, govorio o romanu. Iskreno je ispričao da je tražio razlog i način kako odbiti fra Marinka kad je došao s idejom u Zagreb da se autor time pozabavi. „Kad sam počeo čitati, shvatio sam da je to čovjek koji zaslužuje ne jedan nego sto romana, sto filmova… što više, rođen sam u Slavoniji, po majci i ocu sam hercegovačkih korijena. Odjednom shvatim da se sve to nije slučajno dogodilo i da je to nešto za mene…“ Na kraju je autor naglasio kako je Hercegovina po njemu jedan od najzdravijih dijelova u Europi.

(www.franjevci.info)