03.10.2016

Seminar posta, molitve i šutnje u Bijelom Polju

Seminar „Bog bogat milosrđem” u duhovnom centru "Biskup fra Paškal Buconjić" vodila je s. Ljilja Pehar, članica ŠSF Provincije Svete Obitelji.

Seminar posta, molitve i šutnje na temu „Bog bogat milosrđem“ (Ef 2,4) održan je u duhovnom centru "Biskup fra Paškal Buconjić" od 22. do 25. rujna.u Bijelom Polju. Voditeljica seminara bila je s. Ljilja Pehar, članica Školskih sestara franjevki Provincije Svete Obitelji. Prenosimo iskustvo jedne sudionice kao i njene dojmove o tom seminaru. 

“Radost neba ponekad nam je dano osjetiti i ovdje na zemlji. Nebeska radost obilježila je i ovaj seminar koji je započeo u četvrtak upoznavanjem i molitvom. Četvrtak simbolizira početak Isusove muke. Tako i ovi seminari imaju svoje značanje. Svaki početak je težak, svakoga hvata određena nervoza, tjeskoba, strah i sl. Kako je Isus bio kušan i mi ćemo, posebno u trenucima najvećeg predanja. Ali vjera, ma kolika ona bila, održava našu snagu na površini, gura nas naprijed.

U večernjoj molitvi imali smo posebnu priliku kleknuti pred Isusom u Presvetom Oltarskom Sakramentu i izgovoriti svoje molitvu. Svatko je imao priliku uputiti svoje molitve Nebu. Suze tuge, sreće, duhovnog čišćenja, sve se to izlijevalo pred Tajnom Sakramenta Prisutnosti, pred Bogom koji svakoga trenutka sije sjeme u naša srca i koja će imati vremena pokazati svoj plod ako ih budemo zalijevali sakramentima i molitvom. Dan smo završili cjelonoćnim klanjanjem Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Tako je i sljedeći dan započeo euharistijskim slavljem i molitvom. Nastavili smo s predavanjem u dvorani. Seminar obuhvaća sve ono što nam je potrebno za život: Sv. Misa i blagovanje s božanskoga stola, Sakrament pomirenja, Klanjanje pred Presvetim, prebiranje otajstava Isusova i Marijina života u molitvi krunice, čitanje Sv. Pisma…

Cijelo vrijeme nam je s. Ljilja bila na raspolaganju za razgovor, koji  je većini itekako dobro došao. U svakom je trenutku imala pravu riječ za svakoga, dar prepoznavanja svačijeg lica: prolazi li muku, radost ili pak nešto drugo. Nisu izostala ni svjedočanstva sudionika, obraćenja srca i života, donošenje životnih odluka…

Post o kruhu i vodi sigurno nije bio lak ali nas je naučio lekciju – važnost i dragocjenost kruha. Mnogi nemaju ni korice kako bi preživjeli a mi ga imamo u izobilju. Kruh nam je mirisao drugačije nego inače, jer smo tada postajali svjesniji Gospodnjega dara u maloj bijeloj hostiji.

Uvjerila sam se koliko su post i odricanje važni za pročišćavanje duše, kako se na stvari gleda novim očima… Jednostavno, čovjek ne može duhovno se ne pročistiti i napuniti baterije za življenje vjere u svakodnevnici.

Za mene je geslo ovoga seminara rečenica koju nam je kazala sestra Ljilja: „Smisao života nije lakoća nego punina“. Zaista je tako! Jer, najveće stvari se događaju onda kada nam je najteže. Uskrs se u svačijem životu rađa nakon Kalvarije.”