26.09.2016

Otvorena škola posvećena ubijenom misionaru fra Vjeki Ćuriću u Ruandi

Kardinal Puljić blagoslovio je 24. rujna 2016. Centar za odgoj mladih „Otac Vjeko“, posvećen ubijenom članu Bosne Srebrene fra Vjeki Ćuriću.

Misiju Kivumu u biskupiji Kabgay u središnjem dijelu afričke države Ruande u kojoj djeluju redovnici Franjevačke provincije Bosne Srebrene pohodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, 24. rujna 2016. gdje je blagoslovio Centar za odgoj mladih „Otac Vjeko“, posvećen ubijenom članu fra Vjeki Ćuriću. Zajedno s kardinalom Puljićem u posjeti toj misiji su fra Nikica Vujica, ekonom Franjevačke provincije Bosne Srebrene, vlč. Marinko Filipović župnik u Kopanicama i vlč. Bojan Ivešić, kardinalov tajnik.

U jutarnjim satima suslavio je Svetu misu u župnoj crkvi zajedno sa mjesnim biskupom mons. Smaragde Mbonyintege, u koncelebraciji oko 10 svećenika te sudjelovanje učenika mjesne škole koja djeluje u župi. Sudjelovale su i sestre Mirabilis Višić i Samuela Šimunović, franjevke splitske provincije koje djeluju u Kongu te s. Agnezija Bilić, službenica milosrđa koja djeluje u Rwandi.

Nakon Svete mise i veličanstvenog tradicionalnoga pjevanja učenika spomenute škole, kardinal Puljić uputio se u pratnji fra Ivice Perića, gvardijana samostana u misiji Kivumu i člana Franjevačke provincije Bosne srebrene, te mjesnoga biskupa u novoizgrađenu školu "Otac Vjeko" u Musengu koju je kardinal Puljić, zajedno sa biskupom, svečano otvorio i blagoslovio prostorije. Potom je upriličena svečana akademija na kojoj su izvedene prigodne točke iz ruandske plemenske i ratničke tradicije. U svome obraćanju nazočnima biskup Smaragd zahvalio se za nesebičnu i višegodišnju pomoć njegovom narodu i zemlji te napomenuo da je tu „prolivena krv fra Vjeke koja je poveznica te zemlje sa Hrvatskim narodom te se ta veza nastavlja preko fra Ivice“.

U svome obraćanju nazočnima kardinal Puljić napomenuo je da je solidarnost jedna od bitnih poveznica u životu te se prisjetio i posvjedočio koliko je solidarnost pomogla hrvatskome narodu nakon rata u BiH. Kardinal Puljić je izrazio svoju zahvalnost mjesnome biskupu kao i fra Ivici za poziv. U svome obraćanju mladima napomenuo je da su oni budućnost Crkve i društva te da nova škola za cilj ima odgajati mlađe koji će biti spremni stvarat bolje i pravednije društvo na dobrobit cijele zemlje i cijeloga svijeta. Kardinal Puljić osvrnuo se u svome govoru na rat u BiH te u kratkim crtama opisao što se dogodilo Crkvi u tome ratu te napomenuo da mržnja ostavlja teške posljedice. Kardinal Puljić je pozvao sve nazočne na bratsku ljubav i solidarnost te zaželio svako dobro svima koji su nazočili.

Projektantica zdanja je Hrvatica a škola je u cijelosti izgrađena od sredstava prikupljenih od Hrvata iz Hrvatske, BiH i iz dijaspore. U okviru centra nalazi se Strukovna i Srednja tehnička škola koju sačinjavaju 18 učionica, uredi, knjižnica, čitaonica i druge popratne prostorije, a pohađat će je više od tisuću učenika. Izgradnju su, pored fra Ivice, vodili i Juvenal iz Ruande, Innocent, župni vikar iz Ruande, Mathias, župnik iz Ugande i Fredrick iz Kenije.

Misija u Kivumu broji oko 35 000 vjernika. Na teritoriju misije nalaze se četiri osnovne škole, jedna zanatska sa šest smjerova te jedna tehničko obrtnička sa četiri smjera. Fra Ivica je također i direktor škola koji svojim nesebičnim zalaganjem nastoji svima pomoći a posebno mladima da bi se osposobili i spremni zaplovili morem života. Fra Ivica je zasigurno dostojni nasljednik fra Vjeke koji je udario dobre temelje ovoj misiji te je podigao tu misiju u kojoj se djela milosrđa ostvaruju na slavu Božju i kada ljubav prema čovjeku patniku vlada kao jedini kriterij. Vozeći se po selima misije Kivumu u starome džipu marke Mercedes u kojem je zvjerski ubijen fra Vjeko i na čijim vratima još stoji rupa od metka, te gledajući djecu, mlađe i starce mogu se čuti glasovi od najmlađih pa do onih starijih koji uzvikuju "Ivica", koji mašući iskazuju svoju ljubav i zahvalnost onome koji ih istinski voli. Neka bude sve na veću slavu Božju! (kvrpp bih/kta)