30.08.2016

Proslava 50. godišnjice djelovanja Marijinih sestara čudotvorne medaljice

Euharistijsko slavlje predslavio je kardinal Puljić, u zajedništvu oko 17 svećenika, 40-ak Marijinih sestara i velik broj župljana župe Sv. Ante Pad. u Žepču.

U župnoj crkvi Sv. Ante Padovanskoga u Žepču, 27. kolovoza 2016. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predslavio je Svetu misu povodom obilježavanja 50. godišnjice od dolaska i djelovanja Marijinih sestara čudotvorne medaljice u župi Žepče.

U svojoj homiliji kardinal Puljić protumačio je smisao ženskih redovničkih zajednica ističući posebnu crtu duhovnoga majčinstva. Napomenuvši da sestre obično uz redovničko ime uzimaju i ime Marija pozvao je redovnice da životni oslonac pored Krista traže i u Mariji „koja je beskompromisno vršila volju Božju“. Kardinal Puljić u svojoj homiliji usporedio je one koji su se odazvali duhovnome pozivu sa kaležom koji je u svome unutarnjem dijelu pozlaćen da bi čuvao Presvetu Krv i koji se samo za to služi, te napomenuo da ni u jednome trenutku Bogu posvećenim osobama ne smije ta svijest iščeznuti.

Na kraju Svete mise kardinalu Puljiću riječi zahvale izrekla je provincijalna poglavarica sestra Kaja Ljubas i uručila prigodni dar također i župniku vlč. Predragu Stojčeviću.

Na Svetoj misi sudjelovalo je i koncelebriralo oko 17 svećenika, oko 40 Marijinih sestara i velik broj župljana župe Žepče. Za ovaj svečani događaj župljani su se pripremali trodnevnicom. (kta)

U Bosnu i Hercegovinu sestre su došle 1966., u Žepče, župa sv. Ante Padovanskog. Od tada na toj župi djeluju sve do danas. Na župi borave dvije sestre, jedna koja je zadužena za domaćinstvo i sve što je u svezi s tim, a druga vodi liturgijsko pjevanje, poučava vjeronauk u školi, brine za uređenje Crkve. Župa je živa i aktivna pa stoga zahtjeva i dosta truda i rada kako sa djecom tako i s mladima i odraslima. Danas Družbu čine dvije provincije Slovenska sa sjedištem u Ljubljani i Hrvatska sa sjedištem u Osijeku. (www.redovnistvo.ba)