19.08.2016

Slavlje jubileja sestara Milosrdnica u Sarajevu

S. Danijela Škripić i s. M. Paulina Kvesić slavile su 50-obljetnicu svojih zavjeta, a s. Samuela Lovrenović i s. Maristela Franjić slavile su 25-obljetnicu zavjeta.

U nedjelju 14. kolovoza 2016. u crkvi sv. Vinka Paulskog u Sarajevu  za vrijeme euharistijskog slavlja koje je predslavio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu četiri sestre milosrdnice sarajevske Provincije Majke Divne slavile su jubileje svojih zavjeta. S. Danijela Škripić i s. M. Paulina Kvesić slavile su 50-obljetnicu svojih zavjeta, a s. Samuela Lovrenović i s. Maristela Franjić slavile su 25-obljetnicu zavjeta. U slavlju je koncelebriralo nekoliko svećenika, a sudjelovale su brojne sestre Provincije te rodbina i prijatelji sestara jubilarki. Ljepoti liturgijskog slavlja pridonijelo je pjevanje sestara uz glazbenu pratnju s. M. Julijane Djaković, provincijalne glavarice.

U svojoj propovijedi vlč. Kajinić potaknuo je okupljene da im Isus bude uvijek na prvom mjestu kako bi i sve drugo „bilo na svom mjestu“. Kazavši dalje da je ljubav zapravo „putovnica za nebo“, te da smo „pozvani na veću ljubav“, istaknuo je da su obilježavanje obljetnica prigoda za „popraviti život", ali i „iskoristiti vrijeme koje je preostalo.“ „Za to je potrebno i zavoljeti sebe, svoju dušu, Isusa, ne u smislu sebičnosti, nego oslobođenja od narcisoidnosti za slobodu, ljubav, ljubav koja ne zarobljava. Potrebno je shvatiti kako svi pripadamo Kristu“, istaknuo je vlč. Kajinić koji je potom progovorio i o sv. Maksimilijanu Kolbeu, čiji liturgijski spomen Crkva obilježava toga dana. U završnom dijelu propovijedi vlč. Kajinić je istaknuo nekoliko primjera iz svog svećeničkog iskustva i kao zaključnu riječ naglasio kako je neophodno biti „most preko kojeg će Krist doći dušama." „Sve to jest umiranje sebi. Vijenci čistoće i mučeništva, tj. svakodnevno umiranje sebi, vijenci nesebičnog darivanja koje je izabrao sv. Maksimilijan Kolbe svakodnevno nalazimo u svom redovničkom životu“, kazao je na kraju vlč. Kajinić

Nakon Misnog slavlja zajedničko druženje nastavilo se u prostorijama samostana sv. Vinka koje su za sve nazočne priredile sestre iz zajednice sv. Vinka. Prije zajedničkog objeda provincijalna glavarica s. M. Julijana Djaković uputila je prigodnu čestitku sestrama jubilarkama, ali i vlč. Kajiniću koji je proslavio 25-godišnjicu misništva. Za ovu prigodu sestre jubilarke i vlč. Kajinić primili su i na svojoj odjeći nosili bedževe na kojima je prikazan Milosrdni Isus, broj godine jubileja i slika sv. Vinka. Uz zajednički stol, radosno druženje i pjesmu brzo je proteklo vrijeme druženja. (kvrpp bih/Josipa Ćosić)