06.04.2016

Stručni skup za djelatnike vrtića u Bijelom Polju

Na stručnom skupu o NTC sustavu učenja sudjelovalo je 40 djelatnika iz trinaest vrtića, a predavačice su bile s. Dominika Anić, ŠSF i mr. Ljubica Andrić.

U organizaciji Konferencije redovničkih poglavara i poglavarica BiH, u prostorijama duhovnog centra “Fra Paškal Buconjić” u Bijelom Polju, u subotu 2. travnja održan je jednodnevni seminar za djelatnike vrtića, odgajatelja Katoličke Crkve u BiH. Sudjelovalo je 40 djelatnika iz trinaest vrtića, koji su imali priliku upoznati se sa NTC (Nikola Tesla centar) sustavom učenja. Na početku seminara sve prisutne pozdravila je voditeljica Povjerenstva za predškolski odgoj, s. Magdalena Marić, a seminar su vodile mr. Ljubica Andrić i s. Dominika Anić, ŠSF. Nakon okupljanja i razgledavanja vrtića „Sveta Klara“ sestra Dominika je iz svog iskustva susreta sa NTC sustavom učenja, prema naučavanju doktora Ranka Rajovića, progovorila na temu: „Zašto je odlučujuća rana stimulacija mozga“. Kroz brojne i zanimljive primjere odgajateljice su otkrivale poticajne metode za uspješno učenje u najranijoj odnosno predškolskoj dobi djece.

Drugo predavanje na temu: „Iskustva i primjenjivost NTC sustava učenja u skupini djece“ na sasvim praktičan način prikazala je mr. Ljubica Andrić, odgajateljica u JU „Djeca Sarajeva“, koja više godina primjenjuje NTC sustav učenja u radu sa djecom.

U kratkoj stanki svi sudionici seminara imali su priliku pogledati blago i ostavštinu iz prošlosti, te neke od prostorija u kojima se danas odvija apostolat u samostanu Školskih sestara franjevaka u Bijelom Polju.

Slijedila je zatim zanimljiva radionica podijeljena na četiri skupine s puno zadataka: pisanja priča, skrivenih riječi, zagonetnih pitanja i samih zagonetki; sa izmjenom iskustava iz odgojne prakse, te ugodnim druženjem u proljetnom ambijentu samostana sestara Franjevki i dječjeg vrtića “Sv. Klara” u Bijelome Polju.

Vjerujem da je svatko mogao pronaći nešto korisno za sebe, za proširivanje saznanja o novim i kvalitetnijim odgojnim metodama; nešto za one najmanje kojima smo poslani, koji su povjereni nama, kako bi njihov odgoj bio što cjelovitiji, na radost svima kojima je povjerena briga i odgojih malenih. Veliko hvala svima koji su pridonijeli da se ovaj susret realizira, kao i sestrama Franjevkama koje su nas lijepo ugostile.  (s. Manda Pršlja, SMI)