04.01.2016

Proslava Svete Obitelji – naslovnika mostarske Provincije ŠSF

Misno slavlje predslavio je mons. Perić, a slavlju u prov. sjedištu pridružile su se sestre iz Zagrebačke 9 i iz Bijeloga Polja s novakinjama i postulanticama.

Na blagdan Svete Obitelji, 27. prosinca 2015. godine, u provincijskom sjedištu u Mostaru (Franjevačka 88) Školske sestre franjevke Provincije Svete obitelji svečano su proslavile naslovnika i nebeskog zaštitnika svoje Provincije. Zahvalnom slavlju pridružile su se sestre iz Zagrebačke 9 i iz Bijeloga Polja s novakinjama i postulanticama.

Euharistijsko slavlje predvodio je mjesni biskup mons dr. Ratko Perić u zajedništvu s tajnikom don Marinom Skenderom i fra Antom Marićem iz franjevačkog samostana u Mostaru.

U prigodnoj homiliji otac Biskup je podsjetio na krizu suvremene obitelji, koja na različite načine potiče stilove života koji iskrivljavaju Božju viziju braka. Naglasio je da unatoč izloženosti velikim kušnjama i prijeziru prirodnih obiteljskih veza sve do najizopačenijih stvarnosti suvremenog društva tradicionalna obitelj nema dostojne alternative. Istaknuo je zatim Svetu Obitelj kao sigurno uporište i uzor svake obitelji ali i redovničkog zajedništva. I Bog je želio postati član ljudske i zemaljske obitelji. Raspoloživost i otvorenost Božjemu planu po uzoru na Mariju i Josipa te molitva, međusobno prihvaćanje, uvažavanje i opraštanje temelji su skladnog zajedništva i napredovanja u krjeposti i mudrosti. Čestitao je sestrama blagdan poželjevši da im Sveta Obitelj, čijoj su se zaštiti povjerile, „pomogne svakoj sestri u rastu i napredovanju u svetosti na koju je po duhovnom zvanju pozvana".

Na kraju euharistijskog slavlja provincijska predstojnica s. Franka Bagarić zahvalila je ocu Biskupu za dolazak i pastirsku riječ te svima čestitala blagdan. U svom govoru je istaknula: „Na ovu Svetkovinu mi na osobit način zahvaljujemo Bogu za našu Provinciju. Sebe i svoj život stavile smo pod zaštitu Svete Obitelji. Stoga danas zahvalimo Bogu za sve sestre koje su svoj život utkale i tkaju u našem provincijskom zajedništvu i kroz njeno poslanje žive i djeluju na 30 podružnica u različitim krajevima svijeta. Pokojnima neka Gospodin daruje svoj mir, a nama živima neka Godina posvećenog života te izvanredna sveta godina – Jubilej milosrđa, koji smo sa sveopćom Crkvom započeli, dozivlju u pamet i srce riječi sv. Pavla: ”Zaodjenite se dakle – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi!” (Kol 3,12-13).

Parafrazirajući ove Pavlove riječi želim ih ovdje izravno primijeniti na nas. Drage sestre, izabranice Božje, svete i ljubljene, zaodjenute milosrđem Božjim, poštujmo i ljubimo jedna drugu, zahvaljujmo Bogu jedna za drugu jer mi smo jedna drugoj darovane, a ne birane. Zahvaljujmo Bogu za sve dobro koje po nama čini po molitvi i apostolskom djelovanju“ zaključila je s. Franka.

Nakon euharistijskog slavlja zajedništvo je nastavljeno u blagovalištu uz božićne pjesme i razgovor. (kvrppbih/šsf)