04.10.2015

Proslava svetkovine sv. Franje Asiškog na Bjelavama u Sarajevu

Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije obilježile su svoju svetkovinu svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio fra Lovro Gavran.

Svetkovina serafskog oca sv. Franje 4. listopada 2015. u provincijalnoj kući Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije na Bjelavama u Sarajevu obilježena je svečanim euharistijskim slavljem koje je predslavio fra Lovro Gavran, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene u koncelebraciji fra Joze Marinčića, ekonoma provincije i fra Jose Oršolića, definitora. Na euharistijskom slavlju, uz sestre zajednice, sudjelovale su i naše sestre koje djeluju u franjevačkom provincijalatu Bosne Srebrene.

Svetkovina sv. Franje uvijek iznova potiče da imamo srce trajno usmjereno prema Gospodinu i da u njemu pripravljamo prebivalište Gospodinu. Ljudi s kojima živimo, radimo ili dolazimo u kontakt žele u nama gledati radosne ljude vjere, nade i ljubavi. 

U homiliji fra Lovro sestre je potaknuo na razmišljanje o asiškom siromašku, velikom zagovorniku kod Boga, te pozvao da nam njegov svijetli primjer uvijek bude pred očima kako se nikada ne bismo udaljili s puta nasljedovanja Gospodina našega Isusa Krista. Moramo se uvijek iznova zagledati u Franjin duh i lik, premišljajući njegovo životno svjedočanstvo, koje nikada ne možemo do kraja iscrpiti i usvojiti, naglasio je fra Lovro. Trebamo poput Franje Asiškoga znati umirati iz ljubavi prema Bogu i prema svakom bratu čovjeku, da bismo mogli živjeti kao što je on živio; trebali bi znati duhom se toliko suobličiti Kristu, da bi i nas Krist tjelesno suobličio, kao što je to učinio sa sv. Franjom; trebali bi znati biti manji od najmanjega, da bi nas Gospodin uzvisio i uveo u društvo svetih, zajedno sa svojom majkom Marijom, sa anđelima, sa sv. Franjom i ostalim svetima.

Primjer zaljubljenika u sv. Franju Asiškog može nam biti papa Franjo. U svojoj enciklici Laudato si’ Papa potiče cijelo čovječanstvo da promijeni mentalitet, da se počne konstruktivno odnositi prema svakom Božjem stvorenju i svemu stvorenome. Ekologiju, prema kojoj ćemo poput sv. Franje u svakom Božjem stvorenju prepoznavati lik Boga Stvoritelj, te svoga brata i svoju sestru, spremno će podržati i za nju se zalagati svaki iskreni Kristov vjernik i svaki Franjin sljedbenik, kako bi sve služilo za dobrobit čovjeka, a čovjek da služi Bogu.

Svoju propovijed fra Lovro je završio molitvenim riječima Hvaljen budi, Gospodine moj, za brata našega Franju, koji nam je pokazao najsavršeniji način nasljedovanja Krista. Daj da ga slijedimo u jednostavnosti srca, u vjernosti i ljubavi, sve dok nas po našoj sestri smrti ne uvedeš u svoje vječno blaženstvo!”

Bratsko-sestrinsko slavlje se nastavilo i za objedom. Provincijska predstojnica s. Kata Karadža pozdravila je braću franjevce i sestre, izrazila radost i zadovoljstvo zbog susreta te iskreno čestitala svima zajedničku nam svetkovine sv. Franje. Na poseban način zahvalila je provincijalu fra Lovri za odaziv, predslavljenje svete mise i riječi poticaja koje je uputio u prigodnoj homiliji.

Iskrene čestitke za svetkovinu sv. Franje uputile su mnoge sestre iz Provincije koje su taj dan, na poseban način, bile ujedinjene u molitvi i zahvaljivanju slaveći euharistiju u vlastitim zajednicama.


Neka nas sve prožme Franjino veselje! Mir i dobro!

www.ssf.hr