16.09.2015

Dan Franjevačke provincije sv. Križa - Bosne Srebrene

Provincija Bosna Srebrena ima 329 franjevaca (s novacima). Od toga je 283 svećenika, 4 časne braće, 9 novaka (plus 3 iz Albanske franjevačke kustodije).

Franjevci Bosne Srebrene svake godine na blagdan Uzvišenja sv. Križa slave Dan Provincije, Kapitul na rogožinama i Dan žrtava i mučenika Bosne Srebrene. Ove godine susret je održan u samostanu sv. Križa na Kovačićima u Sarajevu.

Provincijal fra Lovro Gavran pozdravio je svu pristiglu braću, osobito generalnog vizitatora fra Iku Skoku i prenio im pozdrave biskupa Bosne Srebrene, banjolučkog pomoćnog biskupa Marka Semrena i biskupa južnoalbanske biskupije Vljora Hila Kasbashia. Potom je prof. na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu dr. fra Vili Radman govorio o enciklici pape Franje Ludato si. Saslušavši diskusiju o spomenutoj enciklici, vikar provincije Bosne Srebrene fra Marijan Karaula govorio je o žrtvama i mučenicima Bosne Srebrene koja je od 1941. do 1945. godine izgubila 57 svojih članova: 39 svećenika, jednog redovnika nesvećenika, devet studenata i osam đaka. Od tih 57 članova 41 je ubijen (24 svećenika, 8 studenata, 8 učenika i jedan brat nesvećenik), desetorica svećenika umrla su od pjegavog tifusa, a šestorica se svećenika i jedan bogoslov vode kao nestali.

U zatvoru je od 1945. do 1985. godine bilo devedeset i osam (98) članova Bosne Srebrene. Četvorica od njih, trojica svećenika i jedan student, bili su osuđeni na smrt i ubrzo strijeljani. Ostali su osuđivani na vremenske kazne od nekoliko mjeseci do doživotne robije. Jedan svećenik umro je u zatvoru od posljedica mučenja. U prvim godinama poraća još trojica bosanskih franjevaca nestala su bez ikakvog traga, a jedan je ubijen na sred ulice. Tako se ukupan broj žrtava Bosne Srebrene u Drugom svjetskom ratu i vremenu komunističke vladavine popeo na 66, rekao je vikar Karaula.

U podne je euharistijsko slavlje predvodio generalni vizitator fra Iko Skoko koji je u svom nagovoru poželio da se franjevci Bosne Srebrene što češće susreću, zajednički blaguju i zajednički se Bogu mole.

Popodne je održan aktualni sat u kojemu je provincijal Gavran istaknuo važnost liturgije kao bogoslužja, osobito važnost zajedničke molitve kao što su one časoslovne molitve te konventualne mise i pohod Presvetome. Ekonom fra Jozo Marinčić govorio je ekonomskom stanju Bosne Srebrene. Ravnatelj Franjevačkog medijskog centra fra Janko Ćuro predstavio je tiskarsku djelatnost Bosne Srebrene i istaknuo kako naklada Svjetla riječi raste. Fra Joso Oršlić izvjestio je o misijama i pučkoj pobožnosti u župama Bosne Srebrene u kojoj ima oko 1.100 framaša i 1800 članova franjevačkog svjetovnog reda.

Ravnatelj franjevačke klasične gimnazije u Visokom fra Zvonko Miličević govorio je o gimnaziji, sjemeništu, postulaturi i konviktu u Visokom, zatim o Maloj ljetnoj školi i sportskoj dvorani.

Fra Pero Karajica najavio je da će posveta nove crkve Sv. Franje u Dobrinji kod Sarajeva biti 3. listopada.

Provincija Bosna Srebrena ima 329 franjevaca (s novacima). Od toga je 283 svećenika, 4 časne braće, 9 novaka (plus 3 iz Albanske franjevačke kustodije). Svečano zavjetovanih je 290, privremeno zavjetovanih 28, bogoslova 32, postulanata 5 i sjemeništaraca 18.

Ove godine zaređeno je šest mladomisnika. Prve zavjete položila su desetorica novaka. Prošle jeseni svečane zavjete položila su trojica bogoslova, a ove godine za svečane zavjete pripremaju se šestorica. Za red đakonata pripremaju se četvorica svečano zavjetovane braće.

Kapitul na rogožinama je bratski susret, susret trajne formacije i izmjene informacija. (IKA)