14.09.2015

Apel predsjednika UCESM-a za pomoć izbjeglicama

Predsjednik UCESM-a fr. Giovanni Peragine, poziva na solidarnost, otvorenost i svjedočenje Kristove ljubavi prema “strancu koji je dobro došao.”

Predsjednik Unije europskih konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica (UCESM), fr. Giovanni Peragine uputio je redovničkim zajednicama Europe apel u povodu migracijskog egzodusa stanovništva. Sadržaj prenosimo u cijelosti.

 

 „Ljubite i vi pridošlicu, jer ste i sami bili pridošlice u zemlji egipatskoj“

Pnz, 10,19

Draga braćo i sestre!

 

Rat se nastavlja pred samim vratima Europe koji prouzrokuje migracijski egzodus, nevinih žrtava. Do sada, su ti događaji premašili dimenziju press vijesti i postali svakodnevna stvarnost koja uključuje mnoge od nas.

Fenomen migracije prati povijest naroda i neminovno bi trebao, rađati ne samo osjećaj, nego i zadaću zajedničkog dijeljenja te svestranu solidarnost, a ne osjećaj nesigurnosti i da su nam migranti neka opasnost. Dakle, stranac treba osjetiti našu dobrodošlicu, kao osoba koja ujedno obogaćuje i našu zajednicu.

U nadi brzog zaustavljanja konflikata te uspostave mira u tim ratom zahvaćenjim dijelovima, mi bismo trebali biti prvi promotori svestrane pomoći i organizirane zaštite tih nevinih žrtava te činiti sve kako bi se zaustavilo ilegalno trgovanje ljudima.

Danas, kao nikada do sada, Europa mora odigrati ključnu ulogu, kako u rješavanju konflikta na diplomatskom polju tako i u brizi za izbjeglice.

Sada je vrijeme, da zemlje članice EU pokažu vrednote dobrodošlice, tolerancije, solidarnosti i kulturne integracije, koje su upisane u temeljima naše Unije. Europa ne bi smjela samo tako propustiti ovu jedinstvenu priliku.

I, mi, Bogu posvećene osobe, trebamo biti protagonisti i svjedoci Kristove ljubavi koji je jednako prisutan u “strancu koji je dobro došao.”

Ujedinjeni s pozivom našeg Svetog Oca, i ja svima vama redovničkim zajednicama našeg kontinenta, ponavljam vapaj da probudimo Europu te “izrazimo Evanđeosku konkretnost” dok se uključujemo oko brige i rada s izbjeglicama koji nam dolaze i kucaju na naša vrata, te tako promičemo kulturu solidarnosti, poštovanja i odanost prema emigrantima, jer njihova integracija, miran suživot, iako iz raznih kulturoloških sredina ne smiju nam biti prepreka.

U duhu zajedništva sa svima vama te trenutku kada naš kontinent treba osluškivati srcem i kreativnošću izazove koje danas pred nas stavlja Gospodin, želim vam svako vam dobro!

                                                                                                               Fr. Giovanni Peragine
                                                                                                                    predjednik UCESM