29.06.2015

Duhovna obnova za odgajatelje i djelatnike u katoličkim predškolskim ustanovama

Na duhovnoj obnovi u Međugorju sudjelovalo je 40-tak osoba iz Mostara, Međugorja, Bijelog polja, Livna, Novog Travnika i Sarajeva.

U organizaciji Povjerenstva za predškolski odgoj pri Konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH, održana je u subotu 27. lipnja u Ustanovi za odgoj i skrb „Majčino selo“ u Međugorju duhovna obnova za odgajatelje i djelatnike u katoličkim vrtićima. Sudjelovalo je 40-tak osoba iz Mostara, Međugorja, Bijelog polja, Livna, Novog Travnika i Sarajeva.

Na početku sudionike je pozdravila voditeljica Povjerenstva za predškolski odgoj pri KVRPP BiH s. Magdalene Marić, a riječi dobrodošlice uputila im je voditeljica vrtića u Majčinom selu s. Veronike Martinović.  Predavanje na temu: „Izazovi navještaja i vjere u suvremenom svijetu“ izložio je fra Mario Knezović, OFM.  Predavač je sudionike potaknuo da uđu u prostor Svetoga te se susretnu s Isusom koji je bio najbolji pedagog. Istaknuo je da je Isus u svojim javnim nastupima „bio načelan, čak i oštar, a privatno sama ljubav i milosrđe. Svaku osobu znao je pogledati, saslušati, razgovarati osobno, cijeniti i vrednovati dostojanstvo osobe, koja mu je prišla i pomoći toj osobi. A sve je to mogao, jer bi osobu prije svega zavolio. Pedagoški odgoj nema plodova bez kvasca ljubavi.

Pa iako radimo posao koji nije nimalo lak, čak što više vrlo osjetljiv, izazovan i težak on je ipak častan, a da bi takav i ostao potrebno je:

- otvoriti se Božjem vodstvu, raditi na sebi, biti dosljedan, kreativan, znati osobno svakoga vrednovati, čuvati se rutine, laskanja, oholosti, prkosne šutnje i laži.

- učiti se mudrosti, svjesni da, dok odgajamo pred sobom  imamo bisere, koje šaljemo u svijet.

- svjesno, normalno i ponizno obavljati povjereni zadatak, male stvari s velikom ljubavlju, a pri tom ne bojati se protivnih vjetrova.

-  ne bojati se biti ljudima suputnici poput Isusa, koji je primao sve u ljubavi.

- ne zaboraviti ono bitno, a to je: da nam je sve  dano odozgor i da nam je potrebno uvijek iznova roditi se odozgor, prepustiti Gospodinu da nas preporađa, zaključio je fra Mario.

Nakon nadahnutog predavanja, sudionici su se  uputili na Malo brdo te od postaje do postaje zajednički molili krunicu. Također su imali mogućnost za sakrament ispovijedi. Zatim je  u župnoj crkvi sv. Jakova euharistijsko slavlje predvodio fra Dragan Ružić, ravnatelj Majčinog sela. U svojoj propovjedi fra Dragan je potaknuo sudionike da promatraju svoga Spasitelja očima vjere i ljubavi te u svemu vrše Njegovu svetu volju.

Zahvalni  Bogu, organizatorima i svima drugima koji su im omogućili jednodnevni predah, sudionici duhovne obnove  vratili su se u svoje zajednice poslanja ojačani u vjeri i s novom snagom za daljnje služenje.  (kvrppbih/Manda Pršlja)