19.05.2015

Sestre Klarise iz Brestovskog pripremile hostije za slavlje s Papom

Sestre klarise u Brestovskom je posjetio i preuzeo hostije mjesni ceremonijar mons.Tomo Knežević zajedno s bogoslovom Ivanom Ivančevićem.

Na brojnim mjestima u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini osjeća se kako uskoro u pohode dolazi papa Franjo i kako taj događaj nije daleko. To je posebno vidljivo i prisutno u liturgijskoj pripremi euharistijskog slavlja na Olimpijskom nogometnom stadionu Koševo i u pripremi Susreta s duhovnim zvanjima u sarajevskoj prvostolnici. Ovih dana završeno je pripremanje hostija kako za svećenike tako i za sve nazočne vjernike. Tako su sestre klarise iz Brestovskog kod Kiseljaka u Središnjoj Bosni uz Školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije završile svoj dragi posao pripremanja hostija. U srijedu popodne sestre klarise u Brestovskom je posjetio i preuzeo hostije mjesni ceremonijar mons. mr. sc. Tomo Knežević zajedno s ceremonijarom Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa bogoslovom Ivanom Ivančevićem.

Na licima sestra vidljiva je radost da su dale svoj prilog za ovaj veliki dan. Svjesne su kako će plod ljudskih i sestarskih ruku postati Tijelo Kristovo izgovaranjem riječi pretvorbe Svetoga Oca za vrijeme euharistijskog slavlja. Kazale su kako završetkom pripremanja hostija njihov doprinos se nastavlja i to svakodnevnom molitvom i klanjanjem pred Presvetim da sve prođe u najboljem redu.

Samostan Svete Klare u Brestovskom kod Kiseljaka u Središnjoj Bosni osnovan je 11. lipnja 1989. god. na inicijativu Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Četiri sestre su došle iz Samostana Svete Klare u Splitu kako bi u Bosni i Hercegovini nastavile djelo sv. Klare. Po projektu arhitekta gosp. Vinka Grabovca sagrađen je samostan u Brestovskom uSredišnjoj Bosni u Vrhbosanskoj nadbiskupiji u blizini franjevačkih samostana Sarajeva, Visokog, Fojnice, Kreševa i Kraljeve Sutjeske. Izabrano je povijesno mjesto na lijepom brežuljku u Brestovskom kod Kiseljaka.Osim duhovne aktivnosti, pripremaju hostije za potrebe euharistijskih slavlja u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, ali i šire.

Dana 1. lipnja 1993. miran život sestara poremetio je rat u kojem nisu ni one bile pošteđene jer je od neprijateljskih snaga zgrada bila zapaljena i zbog toga pola kuće je bilo dobro oštećeno. Sestre su velikom hrabrošću sve izdržale i velikim pouzdanjem u Boga pored svih opasnosti nisu napustile samostan.

I na kraju sestre poručuju kako će za svaku sestru i za cijeli samostan najveći dar biti odobrenje provincijala Bosne Srebrene fra Lovre Gavrana da sudjeluju na euharistijskom slavlju s papom Franjom. (kvrppbih/kta)