08.01.2015

Svjetlo riječi na temu "Nezaposlenost – Bez kruha svagdanjega"

Mjesečnik donosi tekst Marije Santini "Kako se nositi s nezaposlenošću?" kao i tekst Ivana Antića "Dvije trećine mladih bez posla!" te vijesti iz Crkve, društva i kulture.

Novi broj Svjetla riječi (br. 382) za mjesec siječanj posvećen je nezaposlenima. U Bosni i Hercegovini trenutno je preko pola milijuna nezaposlenih, a dvije trećine mladih, ujedno i najobrazovanijih su bez posla.

U temi broja donosimo tekst Marije Santini "Kako se nositi s nezaposlenošću?" kao i tekst Ivana Antića "Dvije trećine mladih bez posla!" koji između ostaloga kaže: "Već dvadeset godina vode se politiziranja i prepucavanja oko banalnih i manje bitnih problema koji muče našu zemlju, a po strani se ostavljaju oni bitniji. Ne pokrenemo li se čim prije, BiH će izgubiti čitavu jednu vojsku mladih a nezaposlenih koji nisu dobili priliku živjeti i raditi u svojoj zemlji."

Razgovor smo vodili s gospodinom Željkom Rajićem, zamjenikom ravnatelja Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Na pitanje: Kako spriječiti "odljev mozgova", uglavnom mladih ljudi?, gosp. Rajić odgovara: "Jedini učinkovit način za sprječavanje odlaska mladih jest gospodarski razvoj i otvaranje većeg broja novih radnih mjesta. Bez toga je nemoguće zadržati mlade, obrazovane i stručne kadrove."

S ovim brojem uveli smo neke nove rubrike. Želja nam je pokriti što više područja ljudskoga života. U rubrici Dobra strana života (Viktorija Banić) čitat ćete poučne priče o ljepoti života. Jeste li previdjeli da je Bosna i Hercegovina većinom planinska zemlja?! Po njezinim planinama, u rubrici Zemlja planina, vodit će nas Dalibor Ballian. Bosnom i Hercegovinom bavi se i Andrijana Pravidur, djelatnica Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu. U rubrici Arheologija i kršćanstvo u BiH upoznat ćemo se s ostatcima starokrš­ćanskog graditeljstva na više od 50 arheološki potvrđenih lokaliteta. Pogled iskosa (Milo Jukić) još je jedan pogled na BiH i njezina društveno-politička zbivanja. Narodna izreka "U zdravom tijelu, zdrav duh" motivirala nas je da angažiramo dvojicu doktora: dr. medicine Borisa Adaševića koji će nam u rubrici Medicinski kutak redovito pisati o suvremenim bolestima i kako se zaštiti od njih, i dr. sc. fra Marija Cifraka, stručnjaka s područja biblijskih znanosti, koji će nas u kolumni Nadahnuće i istina kroz Sveto pismo približavati Bogu. U rubrici Filatelija Ivo Aščić pratit će događaje iz područja filatelije na sakralnom i na međunarodnom planu. Za najmlađe, ali i njihove roditelje, djedove i bake, tu je rubrika Ružičnjak (Jela Stojanac). Djeca i tete iz dječjeg vrtića "Ružičnjak" u Zagrebu prezentirat će nam kako to oni provode jedan dan u vrtiću. I na koncu, recepte koje je godinama pisala s. Anđelka Jakovljević nastavlja pisati s. Anica Jozić.

U novom broju Svjetla riječi možete naći i druge zanimljive tekstove, kao npr. reportažu iz Vijake - Mjesta neprolazne ljepote.

Tu su, kao i obično, redovite stranice posvećene: Franjevačkoj mladeži i Franjevačkom svjetovnom redu, misijama, zatim stranice Kruha sv. Ante te brojne vijesti iz Crkve, društva i kulture.

 www.svjetlorijeci.ba