11.12.2014

Sestre Služavke Malog Isusa proslavile dan svoje Provincije

Na svetkovinu Bezgrješnog začeća BDM, sestre SMI sarajevske Provincije proslavile su svoju zaštitnicu kao i nebeski rođendan nadbiskupa Stadlera.

U  sarajevskoj katedrali, 8. prosinca 2014. godine, svečanim misnim slavujem u 10,30 sati sestre Služavke Maloga Isusa provincije Bezgrješnog začeća BDM proslavile su svoju zaštitnicu Bezgrješnu majku i dan nebeskog rođendana sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera. Misnom slavlju u katedrali predslavio je uzoriti Vinko kardinal Puljić nadbiskup metropolit Vrhbosanski u koncelebraciji s mons. Pavom Jurišićem postulatorom kauze za proglašenje blaženim nadbiskupa Stadlera, mons. Antom Meštrovićem, mons. Darkom Tomaševićem, vlč. Franjom Tomićem, rektorom Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa Josipom Kneževićem, profesorima KBF-a, katedralnim župnikom vlč. Markom Majstorovićem i župnim vikarom vlč. Bojanom Ivešićem.

Za vrijeme svete mise pjevao je zbor bogoslova pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. Uz brojne časne sestre Služavke Maloga Isusa na čelu s provincijskom glavaricom s. M. Admiratom Lučić misnom slavlju sudjelovao je brojni puk, među njima posebnu pozornost privukli su hodočasnici iz Prozora koji su došli u pratnji velečasnog kapelana Ivana Butuma te sestara Služavki Maloga Isusa: s. M. Ružice Ivić i s. M. Adeline Bošković.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić istaknuo je lik Bezgrješne majke čiju svetkovinu slavimo i njezinog velikog štovatelja Slugu Božjega Josipa Stadlera koji je svoje životno pouzdanje stavljao u ruke Bezgrješne. Ona ga nagradila tako što ga je svoga vjernog sina u nebo pozvala na dan kada je Crkva časti kao Majku bez ljage istočnoga grijeha, bez grijeha začeta, bez grijeha i ostala tijekom cijeloga života. Zato je anđeo naziva: „Milosti puna! …“ Lik Bezgrješne stavljen je za uzor i model života svakoj Služavki Maloga Isusa, koja je njegova najvjernija službenica. U znak toga sestre ispred svog imena nose ime Marija. Svaka se redovničkim pozivom odlučila biti Marija u odnosu prema Bogu, prema Crkvi, prema svojoj zajednici i odnosu prema ljudima kojima je poslana. Kardinal, je zaželio sestrama Služavkama Maloga Isusa da im u ovoj godini posvećenog života kao Marija s vjerom u Boga prihvate svoju prošlost, s nadom gledaju u budućnost i velikim žarom radosnog služenja Isusu u liku čovjeka žive svoju sadašnjost. …

Na kraju misnog slavlja, u svečanoj procesiji, na čelu s kardinalom Puljić okupljeni na grobu sluge Božjega Josipa Stadlera molili su za njegovo proglašenje blaženim. Nakon misnog slavlja prisutni vjernici i sestre Služavke Maloga Isusa ostali u kratkoj molitvenoj tišini i pošli svojim kućama.

U samostanu Egipat upriličen je svečani prijam s objedom kojem se odazvao kardinal Puljić u pratnji tajnika Branka Jurića i svojih suradnika mons. Ante Meštrovića, Darka Tomaševića, mons. Pave Jurišića, Franje Tomića i sestara iz Nadbiskupije, te katedralnog župnika vlč. Marka Majstorovića i duhovnika iz bogoslovije vlč. Jakova Kajinića. Uz sestre samostana Egipat na čelu s provincijskom glavaricom s. M. Admiratom Lučić tu su bile i sestre Služavke Maloga Isusa iz zajednica: Apostolska nuncijatura, Mostar, Maglaj, Gromiljak, Vitez i Prozor.

Prisutne goste pozdravila je provincijska glavarica s. M. Admirata Lučić i tom prigodom istaknula početak Jubilarne 125. obljetnice Družbe sestara Služavki Maloga Isusa koja će biti slavljena iduće godine. Naglasila je važnost i ulogu svećeničke molitve u nastanku Družbe sestara SMI, jer je Utemeljitelj – sluga Božji Stadler najprije sa svećenicima molio kako bi se mogla ostvariti zamisao i potreba pomoći najpotrebnijima u Sarajevu i okolici. Molitva je uslišana i označila početak nastanak Družbe SMI. Utemeljitelj je za života dovodio djevojke iz Italije, Slovenije i drugih krajeva kako bi pomagale potrebitima i BiH, ovaj puta svojim duhom potaknuo je i u Sarajevo doveo Hrvaticu iz Beča – Katarinu Pilić kako bi se posvetila u službi po karizmi SMI. Katarina je danas na dan Bezgrješne i nebeskog preseljenja u vječnost sluge Božjeg Josipa Stadlera započela put priprave na redovnički život – kandidaturu. Neka je slava i hvala sluzi Božjem Stadleru, a Katarini bio milosni zagovornik i pomoćnik. Slijedilo je čitanje čestitke vrhovne glavarice s. M. Radoslave Radek i pozdravni govor uzoritog Vinka kardinala Puljića.

Mlade sestre izvele su prigodni glazbeni program te podsjetile na zadnje trenutke života sluge Božjeg Stadlera, njegovo sveto preminuće i život u društvu nebeskih blaženika.

Slavlje je završeno molitvom zahvale, pjesmom i susretom s djecom Stadlerove kuće Egipat. Kao nekad nadbiskup Stadler, sada je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić podijelio trenutke radosti s djecom i darovao im slatkiše.

s. M. Kristina Adžamić