14.10.2014

Susret franjevačkih postulanata Bosne Srebrene i Hercegovačke provincije

Za vrijeme euharistijskog slavlja u postulaturu je primljeno deset novih kandidata, a među njima i dva sjemeništarca Hercegovačke franjevačke provincije.

U četvrtak 9. listopada u franjevačkom sjemeništu u Visokom bio je susret franjevačkih postulanata, Bosne Srebrene i Hercegovačke provincije. Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je predslavio hercegovački provincijal dr. fra Miljenko Šteko. Za vrijem sv. Mise u postulaturu je primljeno deset novih kandidata, a među njima i dva sjemeništarca Hercegovačke provincije koji borave u Franjevačkom sjemeništu u Visokom.

Nakon svečanog primanja i objeda bratsko druženje je nastavljeno odlaskom u Mile, krunidbeno mjesto bosanskih kraljeva u srednjem vijeku i tadašnji najstariji franjevački samostan sv. Nikole u Bosni. Nakon razgledavanja tog povijesnog mjesta te molitve postulanti su se uputili u Fojnicu gdje su ih velikodušno dočekali domaćini franjevačkog samostana.

U Fojnici su sudionici susreta imali mogućnost vidjeti prikaz Posljednje večere koju je umjetnik načinio od brodskog materijala a koja je ostavila veliki dojam na sve okupljene. Slijedio je obilazak fojničkog franjevačkog muzeja u kojem se čuvaju razni predmeti koji su sakupljani i sačuvani dobrotom i brigom marnih franjevaca. U muzeju se mogu vidjeti narodna nošnja i nakit, sprave za preradu tekstilnih vlakana, privredne alatke i pomagala, zanatske alatke i proizvodi, te brojni drugi predmeti koji ilustriraju svakodnevni život stanovnika Fojnice u 19. i 20. stoljeću.

Nakon što su postulanti obišli muzej, galeriju slika i crkvu pomolili su se i za fra Nikicu Miličevića i fra Leona Migića, koji su ratne 1993. godine ubijena na okrutan način u hodniku samostanske kuće.

Nakon večernjeg druženja i okrepe u franjevačkom samostanu u Visokom susret postulanta obiju franjevačkih provincija je završen.  (kvrppbih/b.p.)