06.05.2014

Susret ministranata i "Dani otvorenih vrata" u Visokom

Na susretu ministranata provincije Bosne Srebrene, pod geslom “Služite Gospodinu radosno!” sudjelovali su ministranati iz 30 župa.

U subotu, 3. svibnja u Visokom, održan je XVII. susret ministranata provincije Bosne Srebrene, pod geslom “Služite Gospodinu radosno!”. Na susret se prijavilo 778 ministranata iz 30 župa. Ovaj projekt za djecu bio je u organizaciji područnog Vijeća FRAMA-e te uz veliku pomoć sjemeništaraca i postulanata Bosne Srebrene iz Visokog.

Susret je započeo okupljanjem oko 9 sati te podjelom posebno izrađenih majica svim sudionicima. Krunicu s molitvenom nakanom za nova duhovna zvanja su predmolili ministrantni u Domu sv. Ante. Svetu misu s početkom u 11 sati predslavio je fra Domagoj Šimić, samostanski vikar iz Fojnice, a koncelebrirao je veliki broja svećenika. Tamburaški sastav franjevačkih novaka iz Livna pridonio je ljepoti euharistijkog slavlja svojim sviranjem i pjevanjem. Ministranti iz raznih župa su ministrirali su za vrijeme sv. Mise.

Na koncu svete mise, fra Danijel Rajić, područni duhovni asistent FRAMA-e, uputio je izraze dobrodošlice svim ministrantima te predstavio program susreta i pravila igara. Nakon mise su podijeljeni sendviči i sokovi. Budući da su bili „Dani otvorenih vrata klasične gimanzije“, sudionici završnih razreda osnovne škole su zajedno s ravnateljem fra Zvonkom Miličićem razgledali franjevački konvikt i sjemenište. U sklopu ovog programa bili su organizirani i „Dani otvorenih vrata Franjevačkog sjemeništa i Postulature“ pod geslom: „Dođi i vidi“ (Iv 1,45-51). Desetak prijavljenih mladića imalo je priliku ostati taj vikend u samostanu i upoznati se „iz prve ruke“ sa životom u sjemeništu i postulaturi. Organizirano je bilo i razgledavanje samostanske knjižnice, lapidarija, etno zbirke, crkve i drugih sadržaja.

U samostanskim dvoranama bio je organiziran „Kviz znanja“ i „Turnir u stolnom tenisu“. Ovogodišnji kviz znanja sastojao se iz dva dijela: prvi dio s pitanjima iz katekizma za mlade – Youcat, a drugi dio iz liturgijskog ministriranja. U međuvremenu, ostali ministranti su se zabavljali raznim plesovima i koreografijama pod vodstvom animatora FRAMA-e. Najzanimljivije su bile „Igre bez granica“. Najbrži u jedenju šampita bio je Gabrijel Bošnjak iz župe Busovača, u skakanju vrećama najspretniji se pokazao Josip Radošević, također iz Busovače, a u povlačenju konopca pobijedili su ministranti iz župe Bugojno.

Susret je završio proglašenjem pobjednika kojima su podijeljene vrijedne nagrade. Prvo mjesto u kvizu znanja osvojila je mladež iz župe Busovača. Drugo mjesto pripalo je župi Nova Bila, a treće župi Sivša. U stolnom tenisu najbolji se pokazao Franjo Posavac iz Uskoplja. Drugo mjesto osvojio je Dominik Zvijerac iz župe Osova, a treće Igor Kolar iz Bučića. Najbolji navijači susreta su bili Anamarija Matić i Samuel Kelava iz župe Domaljevac, a najglasniji navijači su bili ministranti iz Kreševa i Nove Bile.  (kvrpp bih/m.t.)