05.05.2014

Susret malih župnih zborova – Zlatna harfa u Mostaru

Na susretu dječjih crkvenih zborova pod geslom „Moliti s Marijom“ nastupilo je trinaest zborova od kojih devet koje vode Školske sestre franjevke.

U srijedu, 30. travnja održana je u franjevačkoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru jubilarna Zlatna harfa – 30. susret dječjih crkvenih zborova iz Hercegovine, pod geslom „Moliti s Marijom“.

Susret je započeo u 12 sati svečanim misnim slavljem koje je u zajedništvu s petoricom franjevaca predvodio fra Mićo Pinjuh, od kojega je potekla ta ideja okupljanja dječjih zborova u cilju promicanja liturgijskog pjevanja. Bilo je uključeno preko 200 malih župnih zborova s gotovo 7 000 sudionika.

Fra Mićo je na početku mise pozdravio male pjevače, voditelje/ce koji su ih pripremali te roditelje i župnike koji su ih dopratili. Podsjetivši na početke Harfe naglasio jekako je "ovo iznimna prigoda za zahvalnost onima koji su u ovaj tradicionalni događaj međusobnog zbližavanja zborova i izmjene iskustava na polju liturgijske glazbe uložili desetljeća marljivog rada i osobnih odricanja. Propovijed koju je prilagodio djeci fra Mićo je temeljio na misli o božanskoj ljubavi koja nadilazi svaku ljudsku spoznaju i misao, izraženoj u biblijskoj poruci dana: „Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni“ (Iv 3,16-21). Kako bi im dočarao da nam svojom ljubavlju Bog daje udjela u samome sebi i osposobljuje nas za bit ljubavi – za nesebičnost i darivanje, počevši od naših odnosa u obitelji, posluživši se zanimljivom pričom o dječaku koji je htio postati učitelj Zakona. Roditeljima i voditeljima zborova posvijestio je važnost nadziranja djece i odgojne stege kao ispravnih putova prema životnoj zrelosti i sreći.

Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevali su svi zborovi pod ravnanjem s. Marine Ivanković i uz orguljašku pratnju prof. Marije Polić. Članovi zborova čitali su čitanja i molitve vjernika. Na završetku sv. mise malim se pjevačima obratio i župnik domaćin fra Josip Vlašić zaželjevši im uspješan nastup i puno radosti i zajedništva.

Nakon zajedničke fotografije pred crkvom koja će ih podsjećati na nastup te kratke stanke za odmor i tjelesnu okrjepu uslijedio je revijalni dio programa. Zborovi su otpjevali po dvije skladbe, jednu prema izboru voditelja, a jednu prema izvlačenju iz košarice. Program je vodio gospodin Dragan Soldo.

Nastupilo je trinaest zborova od kojih devet koje vode i animiraju Školske sestre franjevke, Mostarske provincije. Nastup se odvijao prema redoslijedu izvučenom iz košarice:

1. „Zbor Srca Isusova“ iz župe Srca Isusova – Kongora, s izbornom pjesmom „Marijo, tebe molimo“
(glazba: M. Martinjak; stihovi: s. Tomislava Ćavar)
2.   „Marijini anđeli“ iz župe sv. Petra i Pavla – Mostar, s izbornom pjesmom „Moliti s Marijom“
(glazba: fra Zvonimir Pavičić, stihovi: s. Ana Marić)
3. „Ljiljani svetog Ante“ iz župe sv. Ante – Humac, s izbornom pjesmom „Sklopimo ruke“
(Glazba: fra Branimir Novokmet; stihovi: s. Ana-Marija Biško)
4. „Radost“  zbor crkve sv. Kate u Ljubuškom (župa Humac), s izbornom pjesmom „Tvoj pogled ljubavi,
(s. Tihana Strancarić, SMI)
5. „Gospini slavuji“ iz župe Uznesenja BDM – Široki Brijeg, s izbornom pjesmom „Kći Kraljeva“
(fra Zvonimir Pavičić)
6. „Sveti Paškal“ iz župe sv. Paškala – Vitina, s izbornom pjesmom „Moli i živi“
(glazba: Martin Pero Boras; stihovi: Veljko Mandić)
7. „Fra Grga Martić“ iz župe Bezgrješnog začeća BDM – Posušje, s izbornom pjesmom „Vjerovala, nisi znala“ (glazba: Fra Tihomir Bazina; stihovi: s. Ana-Marija Biško)
8.  „Golubići mira“ iz župe sv. Jakova – Međugorje, s izbornom pjesmom „Pod slikom Madone“
(glazba: M. Martinjak; stihovi: J. Berka)
9.  „Sveti Nikola Tavelić“ iz župe sv. Nikole Tavelića – Tomislavgrad, s izbornom pjesmom „Sancta Maria“
(glazba: fra Stanko Mabić; stihovi: s. Zdenka Petrović)
10.„Ključići sv. Petra“ iz župe sv. Petra i Pavla – Kočerin, s izbornom pjesmom „Izmoli nam čudo“
(glazba: Ljubo Begić, stihovi: s. Ana-Marija Biško)
11.„Tau“ iz župe Posuški Gradac,s izbornom pjesmom „Marijo, Kraljice neba“ (stihovi i glazba: Ana Marija Milićević)
12. „Raspjevani anđeli“ iz župe Krista Kralja – Čitluk, s izbornom pjesmom „Kao Marija“
(glazba: Đelo Jusić; stihovi: N. Zuban)
13. „Rakitski narcisi“ iz župe sv. Ivana Krstitelja – Rakitno, s izbornom pjesmom „Kraljice mira“
(stihovi i glazba: don Ivo Šutalo).

 

Na kraju smotre, tijekom koje je nastup zborova bodren velikim pljeskom, fra Mićo je, uz riječ zahvale svima koji su doprinijeli ovom velikom glazbenom događaju, uručio prigodno priznanje i dar predstavnicima zborova i zborovođama. Posebno je zahvalio s. Slavici Kožul koja je zaslužna za organizaciju susreta.

Nakon inspirativnog popodneva koje je pokazalo kako dječji zborovi u župnim zajednicama iskreno i zdušno žive njegujući liturgijsko pjevanje, ostale su samo pozitivne emocije, kako malim pjevačima, tako i publici koja je pažljivo i s poštovanjem ispratila svaki pojedini zbor. Pjevanje malih zborova koje su bile inspirirane likom Djevice Marije ostavilo je lijepe utiske na sve nazočne.

Na kraju su sudionici zajedničkom izvedbom pjesme „Zdravo budi Marijo“ pozdravili Gospu i zahvalili Bogu za taj krasan dan i prigodu da ga pjesmom i životom slave.

Prva Zlatna harfa održana je 1984. godine na Kočerinu okupivši tada četiri dječja zbora s oko dvjestotinjak djece sudionika: zbor iz Širokog Brijega s voditeljicom s. Bibijanom Ćurlin, zbor iz Kočerina s voditeljicom s. Vladimirom Vučić, katedralni dječji zbor iz Mostara s voditeljima s. Gracijom Akmadžić i don Nikom Luburićem te zbor iz Čitluka s voditeljima s. Gertrudom Hrkać i fra Zdenkom Karačićem.

kvrpp bih/šsf