03.04.2014

Novi broj mjesečnika Svjetla Riječi

Mjesečnik je posvećen dvojici papa Ivanu XXIII. koji je za papu izabran 1958. i Ivanu Pavlu II. koji je izabran 1978. i čiji je pontifikat trajao 27 godina.

Novi broj Svjetla riječi (br. 373) za mjesec travanj posvećen je dvojici papa – Ivanu XXIII. i Ivanu Pavlu II. – koji će 27. travnja 2014. biti proglašeni svetima.

U temi broja dr. fra Velimir Blažević piše kako je dvadeseto stoljeće, koje je po mnogočemu bilo burno i zahvaćeno različitim krizama, i u kojemu su se, ne samo u svijetu nego i u Crk­vi, događale krupne promjene, obilježeno nizom istaknutih državnika, i s više velikih papa, među kojima se na osobit način ističu Ivan XXIII. i Ivan Pavao II. Ivan XXIII., pravim imenom Giuseppe Roncalli, prema mišljenju mnogih, trebao je biti "prelazni papa". Za vrhovnog poglavara Crk­ve izabran je 1958. godine, u visokoj dobi od 77 godina. Premda je njegov pontifikat trajao relativno kratko, nešto više od četiri i pol godine, to je bilo dovoljno da on započne i usmjeri unutarnju obnovu i osuvremenjivanje Crk­ve, ali i njezino otvaranja svijetu. Drugi papa velikan bio je Ivan Pavao II. Poslije više od 455 godina na kormilo Crk­ve je došao netalijan, Karol Józef Wojtyła, Poljak, i prvi put jedan Slaven. Za papu je izabran 1978. godine. Njegov pontifikat, koji je trajao skoro punih 27 godina, spada među najdulje u povijesti Crk­ve. Obojica papa, i Ivan XXIII. i Ivan Pavao II., u svojim su istupima u različitim prigodama, na različitim skupovima i pred različitim međunarodnim forumima, te osobito u nekim enciklikama, veliku pozornost posvećivali pitanjima socijalne ili društvene pravednosti i osnovnih ljudskih prava i sloboda. Kada se govori o angažiranju i doprinosu Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. izgradnji boljeg svijeta, nikako se ne može zaobići njihovo snažno protivljenje ratu i posredovanje u zaustavljanju ratnih sukoba te njihovo neumorno zauzimanje za smanjenje trke u naoružanju i za postupno razoružanje, za mir i rješavanje međusobnih problema među državama i narodima dijalogom i pregovorima.

U povodu proglašenja Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. svetima razgovor je vođen s Vinkom kardinalom Puljićem, nadbiskupom metropolitom vrhbosanskim. Sjeća se kardinal kako je proživljavajući teško stanje rata redovno upoznavao papu o stanju, a on je uz molitvu i podršku snažno dizao glas za mir u BiH. U jednom pismu mu je papa napisao: "Stavljajući ti na leđa biskupski križ, nisam znao da će biti tako težak." Ove su riječi kardinalu mnogo značile, prvenstveno kao utjeha. Ipak, kruna međusobnog poznavanja pape Ivana Pavla II. i kardinala Puljića bio je papin dvodnevni posjet Sarajevu 12. i 13. travnja 1997. godine. Sjeća se kardinal kako je papa još i ranije, u vrijeme rata, nevjerojatno silno želio pohoditi Sarajevo i poslati poruku mira i moliti za mir. Kada to nije uspio, jer su mu spriječili silnici ovog svijeta, onda je tadašnjeg nadbiskupa Puljića imenovao kardinalom s porukom da njegov glas bude još jači. U opširnom razgovoru kardinal je govorio također o spomeniku Ivanu Pavlu II. koji bi uskoro trebao biti postavljen ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu. Govorio je zatim o materijalnoj obnovi bh. župa koje su stradale u posljednjem ratu, o nedavnim prosvjedima održanim u nekoliko gradova, o predstojećoj sinodi Vrhbosanske nadbiskupije, o trećoj izvanrednoj općoj skupštini Biskupske sinode koja će se održati u Vatikanu u listopadu ove godine, o Susretu hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku te o Svjetskom danu mladih koji će se održati 2016. u Poljskoj.

Od aktualnih tema izdvaja se Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati 26. i 27. travnja u Dubrovniku i na kojem će sudjelovati mnogobrojni mladi iz susjednih zemalja, a najbrojniji će biti mladi iz Bosne i Hercegovine. Od ukupno prijavljenih 31.917 mladih, njih je više od 5.200 iz Bosne i Hercegovine.

Osim izdvojenih tekstova, u novom broju Svjetla riječi mogu se pronaći i drugi zanimljivi sadržaji, primjerice o svetosti kako se tumačila u prvim stoljećima Crk­ve te o iskustvu svetoga u današnjem vremenu pojačane sekularizacije. Reportaža je ovoga puta iz Petrićevca, župe kraj Banje Luke koju je 2003. godine pohodio papa Ivan Pavao II. Tu su i tekstovi posvećeni običajima Velikog tjedna te Uskrsu, najvećoj kršćanskoj svetkovini.

Kao i obično tu su redovite stranice posvećene: roditeljima i djeci, Franjevačkoj mladeži i Franjevačkom svjetovnom redu, stranice Kruha sv. Ante, ali i brojne vijesti iz Crk­ve, društva i kulture.