31.03.2014

Duhovna obnova mladih Dobojskog dekanata

Sudjelovalo je četrdeset pet mladih iz župa: Lug Brankovića, Doboja, Žabljaka i Maglaja.Voditelj duhovne obnove bio je vlč. Jozo Batinić župnik iz Cera.

Na poziv župnika vlč. Josipa Jelića, sestre Služavke Malog Isusa iz Gromiljaka s. Ružica Ivić i s. Danica Bilić organizirale su duhovnu obnovu za mlade Dobojskog dekanata, koja je održana u subotu 29.i 30 ožujka u svetištu sv. Leopolda Mandića u Maglaju. Sudjelovalo je četrdeset pet mladih iz župa: Lug Brankovića, Doboja, Žabljaka i Maglaja. te  Voditelj duhovne obnove bio je vlč. Jozo Batinić župnik iz Cera. Obnova je bila posvećene mladima i Prijateljima Malog Isusa (PMI), te usredotočena kako slušati i osluškivati Božju riječ, kako živjeti i čemu se nadati? „Slušaj Izraele .....“ govori Bog Vaš! To je prva zapovijed koju Bog upućuje Izraelskom narodu. Brzo klonemo na putu dobra, jer sve nas zbunjuje želeći druge kopirati, rekao je u svom uvodu vlč. Jozo Batinić.

Postavio je pitanje mladima: Tko nam je uzor? Bog nas je stvorio na svoju sliku i dao nam slobodu, ali slobode nema bez odgovornosti. Bog nije htio ni robove ni robovlasnike od nas nego slobodne sa srcem koje se otključava samo iznutra kome i kada hoćemo. To srce samo ti otvaraš u savjesti svoga srca živeći po Božjim zapovijedima primijetio je vlč Batinić.

Bog nam s križa progovara „Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine“. To je objava Boga s križa. Isus nas voli radi nas samih i nemamo se čega bojati. Ne tražite i ne  idite za krivim idolima i idealima, jer oni u nama stvarju depresiju. Jedini naš ideal i uzor je Isus koga trebamo slijediti istaknuo je vlč. Batinić.

Nakon predavanja sudionici su postavljali pitanja o strahovima koji se javljaju u njihovim životima. To je bio poticaj za pripravu sakramenta svete ispovijedi i svete mise koju je predvodio vlč. Jozo Batinić u suslavlju župnika vlč. Josipa Jelića i đakona Olivera Jerkovića. Mladi su molili križni put koji je predvodila s. Danica.

Župnik Jelić sa svojim suradnicima PMI-a, pripremio je za sve bogat objed, a nakon toga bio je sportski program u parku svetišta sv. Leopolda Mandića.

Na četvrtu korizmenu nedjelju 30. ožujka, svete mise je predslavio vlč. Marko Majstorović ekonom travničkog sjemeništa povodom prikupljanja pomoći za tu instituciju. U svojoj propovijedi kratko je prikazao povijest sjemeništa koje danas broji 43 sjemeništarca te je sudionike potaknuo da mole za duhovna zvanja i da ne budemo duhovni slijepci.

Ljepoti liturgijskih slavljâ doprinijele su sviranjem i pjevanjem s. Ružica i s. Danica, a nakon mise imale su susret sa Prijateljima Malog Isusa. Svoje svjedočanstvo poziva, sudionicima duhovme obnove iznio je sjemeništarac Zvonimir Šuker.

Župnik Jelić zahvalio vlč. Marku Majstoroviću, sjemeništarcima, PMI-a, sestrama Služavkama Maloga Isusa na suradnji, vlč. Jozi Batinuć na održanoj duhovnoj obnovi mladima, te ostalim župljanima koji su pomogli na bilo koji način da župa uistinu doživi duhovnu obnovu.  (kvrpp bih/r.ivić)