27.02.2014

Predstavljena knjiga "Samostanska kuharica" autorice s. Anice Jozić

Knjiga "Samostanska kuharica" s. Anice Jozić, članice ŠSF Bosansko-hrvatske provincije predstavljena je u utorak, 25. veljače na Svetom Duhu u Zagrebu.

U knjizi se nalazi odabranih 55 menija, isprobanih i prilagođenih lakoj pripremi za 12 osoba, kao sjećanje na Isusa koji je zajedno s apostolima blagovao.

Autorica s. Anica Jozić istaknula je kako se u knjizi nalazi odabranih 55 menija, isprobanih i prilagođenih lakoj pripremi za 12 osoba, kao sjećanje na Isusa koji je zajedno sa svojim apostolima blagovao i time pokazao da je zajedničko blagovanje u miru i radosti od presudne važnost za život, međuljudske odnose svake zajednice. Također je rekla da bi voljela napredovati u svom daljnjem radu poučavajući u kuharstvu sebe i druge, pišući nove recepte i isprobavajući i pripremajući nova jela. "U tom duhu želim približiti ljepotu samostanske kuhinje i probuditi interes za zdravu prehranu kako redovnicama, tako i mladima koji nam se obraćaju na kuharsku pouku. Nadam se da će sav ovaj sadržaj ostati kao trajna uspomena na naše vrijedne sestre kuharice, koje danas više nisu među nama, a čije su sposobnosti u nju itekako utkane kao nadahnuće drugima za ovaj važan i vrijedan rad", rekla je s. Anica.

Urednik knjige fra Ivan Bradarić, OFMConv, podsjetio je na brojna mjesta u Svetom pismu gdje nalazimo temu jela i hrane, raznih gozbi i svečanosti. Isus je svoje najljepše prispodobe ispričao koristeći sliku gozbe i najbolje kateheze je održao, hraneći ljude, rekao je Bradarić, predočujući sliku umnažanja kruha u pustinji, te ističući kako je Isus i sam prisustvovao gozbama, te u konačnici i sam pripravio večeru, Posljednju večeru. Isus je tako posvetio ne samo oltare, žrtvenike i mjesta liturgije, već i naš zajednički stol bratstva i sestrinstva, zajednički obiteljski stol oko kojeg se okupljamo, napomenuo je. 

Provincijska predstojnica s. Ivanka Mihaljević istaknula je kako uz obilje korisnih informacija koje će biti od velike pomoći za sve one koji rade u kuhinji, stranice ove knjige otkrivaju mudrost, kreativnost, požrtvovnost i ljubav osoba koje su svoje vrijeme i svoj trud ulagale za drugoga.

Pjevačica i TV voditeljica Sanja Doležal rekla je kako ovo nije kuharica brze hrane, odnosno hrane koja se može "ponijeti" sa sobom, već je to kuharica koja vraća u djetinjstvo. 

U glazbenom dijelu sudjelovale su Školske sestre franjevke Bosanske-hrvatske provincije.

Sav prihod od prodaje knjige na predstavljanju, prema odluci sestara franjevki, namijenjen je za najsiromašnije i gladne, prema onoj Isusovoj "Gladna nahrani, a žedna napojiti!"

Predstavljanju knjige nazočili su i provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Ljudevit Maračić, brojne redovnice raznih družbi, među kojima i mnoge kuharice, kao i vrhovna glavarica služavki Malog Isusa s. Radoslava Radek.  (Marija Belošević/www.ssf.hr)