26.12.2013

Božićna čestitka provincijala Bosne Srebrene fra Lovre Gavrana

Moli i radi, vjeruj i nadaj se, ljubi Boga i bližnjega i – ne boj se! Radosno slavi Božić, siguran u konačnu pobjedu, piše fra Lovro u svojoj božićnoj čestitki.

Provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran i predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH uputio je svoju božićnu čestitku Kristovim vjernicima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i diljem svijeta. Čestitku prenosimo u cijelosti.

Dragi Kristovi vjernici u Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj i diljem svijeta, SRETAN VAM BOŽIĆ!

Ove godine Božić dočekujemo u dubokoj svjetskoj i još dubljoj našoj domaćoj ekonomskoj i političkoj krizi, koja otežava i gotovo onemogućava trenutke radosti i nade, koje redovito najdublje doživljavamo upravo za Božić.

Međutim, mi kao vjernici, znamo da „Bogu ništa nije nemoguće“ (usp. Lk 1, 37), pa zato ne gubimo nadu u bolje sutra, koju nam na poseban način učvršćuje događaj Kristova rođenja.

Svjesni smo da dobro ne dolazi samo od sebe, nego se za njega moramo izboriti. Zato ne prestajemo raditi, jer je uporan i sustavan rad nužan preduvjet za izgradnju boljega svijeta.

Ali, svjesni smo također da ni sotona ne miruje: on sustavno radi na širenju zla, na rušenju svih vrednota i na uništenju svijeta. Protiv njega nismo u stanju sami izvojevati pobjedu. Zato je i došao Krist: da nadvlada zlo u svijetu i da osigura konačnu pobjedu dobra nad zlom. Zato mi ne prestajemo moliti Boga da ubrza taj proces rasta Kraljevstva Božjega u svijetu.

Dakle, moli i radi! To je program ne samo redovničkog, nego i svakog pravog kršćanskog i na kraju krajeva svakog vjerničkog života. Moli i radi, vjeruj i nadaj se, ljubi Boga i bližnjega i – ne boj se!  Radosno slavi Božić, siguran u konačnu pobjedu. Ne u brzu i laganu pobjedu, ali svakako u sigurnu pobjedu dobra nad zlom!

S ovom vjerom i s ovom nadom čestitam Božić prije svega svoj braći i sestrama rimokatoličke vjere, a potom i svim katolicima istočnog obreda, kao i svim ostalim kršćanima svih konfesija i nacija u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, a na poseban način našim dragim iseljenicima u Zapadnoj Europi, Americi, Australiji i svuda po svijetu.

Dao vam Bog svima obilje svoga blagoslova: prije svega duševno i tjelesno zdravlje; čvrstu vjeru, nadu i ljubav; mir, slogu i sreću u vašim obiteljima; dobre prijateljske odnose s vašim susjedima, kao i mnogo sreće i uspjeha u cijelom životu i radu.

U ime Franjevačke provincije Bosne Srebrene, sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2014. godinu želim svim ljudima dobre volje u domovini i u inozemstvu.

Fra Lovro Gavran

Foto: Marko I. Rupnik, Rođenje Isusovo (detalj mozaika), Katedrala u Madridu