Služavke Malog Isusa - Splitska provincija

˝Kuća Djeteta Isusa“ u Livnu pripada Družbi sestara Služavki Malog Isusa Provinciji sv. Josipa-Split i to je jedini samostan ove provincije na području Bosne i Hercegovine.

Kuću s okolnim posjedom Splitska Provincija dobila je na dar od gđice Vojislave Kaić koja će do smrti ostati u svojoj kući sa sestrama. Jednoga dana dobila je u ruke sličicu s molitvom za proglašenje blaženim Sluge Božjega Josipa Stadlera, utemeljitelja Družbe. Tada se sjetila da je njezina majka pohađala školu kod sestara u Sarajevu i da joj je pripovijedala o prvom vrhbosanskom nadbiskupu. U ovom dijelu Bosne nije bilo njegovih sestara i ona je pomislila kako bi to bilo lijepo da u njezinoj kući bude kapelica u čast Maloga Isusa i sestre koje će tu svakodnevno slaviti Boga. Ta se njezina želja i ostvarila. Samostan je dobio naziv: "Kuća Djeteta Isusa", a blagoslovio ju je mons. Franjo Komarica, biskup banjalučki, 29. 1istopada 2006. godine. Ova je kuća zamišljena kao duhovni centar jer prvenstveno je namijenjena za duhovne vježbe sestara, te za duhovne obnove i susrete raznih molitvenih skupina. Ovdje se okupljaju mladi, posebno vanjski suradnici sestara Služavki Maloga Isusa: ˝Prijatelji Maloga Isusa" iz okolnih župa, a i drugih krajeva Hrvatske na duhovne obnove i susrete, koje vode same sestre.

Svakoga 8. u mjesecu, kao spomen na dan smrti nadbiskupa Stadlera i molitvu za njegovo proglašenje blaženim, te svakog 25, u mjesecu, na spomen Isusova rođendana, u kapelici Djeteta Isusa imamo cjelodnevno klanjanje pred Presvetim. Molitveni program vode sestre.

Na naša vrata često dolaze siromasi i bolesnici koji traže materijalnu i duhovnu pomoć. Sestre im pružaju pomoć koliko mogu. Preko svojih prijatelj a iz inozemstva sestre posreduju pomoć u hrani i lijekovima za bolesnu djecu i nemoćne starce. Pomogle su izgradnju stanova i kuća za nekoliko obitelji s brojnom ili bolesnom djecom. Kroz školske praznike bilo zimske bilo ljetne Kuća Djeteta Isusa prima besplatno na odmor siromašnu djecu i obitelji koji nemaju sredstava da si priušte odlazak na snijeg ili na more.

Sestre također sudjeluju u župskom apostolatu: vode crkveno pjevanje i pomažu u katehizaciji u župama: Odžak-Čaić i Lištani.

Ambijent je prava oaza mira i tišine. Svatko tko jedan dan provede ovdje poželi se vratiti da odmori dušu i tijelo kako bi stekao duhovnu snagu za svagdanje životne borbe.

Okoliš je prelijep. Malo je izvan grada, a uz same temelje kuće teče čista rijeka Žabljak. Livada ispred kuće je prikladna za šetnju. Kuća do sada može ugostiti dvadesetak osoba. U izgradnji je veća kapelica i dvorane za predavanja, te sobe za smještaj.

Program duhovnih obnova i susreta za sestre Služavke maloga Isusa i Prijatelje Maloga Isusa vode sestre ove zajednice. Grupe koje žele imati svoj vlastiti program i svoje voditelje mogu se prijaviti te iskoristiti slobodne termine.

U ˝Kući Djeteta Isusa" u Livnu djeluju tri sestre Služavke Maloga Isusa: s. Sandra Midenjak, poglavarica zajednice, s. Nevena Cvitanović i s. Ines Marić.

S. Sandra Midenjak
Kuća Djeteta Isusa
Donji Žabljak bb
BiH - 80100 Livno
tel. 034/204 347
faks 034/208 310
www.ssmi.hr    


Foto galerija