15.08.2013

Slavlje jubileja i polaganja zavjeta u Bijelom Polju

Euharistijsko slavlje s obredom zavjetovanja predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko.

Na blagdan sv. Klare (11. kolovoza 2013.) u samostanu Školskih sestara franjevki u Bijelome Polju upriličeno je dvostruko slavlje: zlatni jubilej i polaganje doživotnih zavjeta. Pedesetu obljetnicu redovničkog života proslavile su: s. Silvija Galić, s. Silvana Rozić, s. Veselka Šaravanja, s. Monika Matić, s. Mirona Rupčić, s. Roza Kostić, s. Stanislava Drljo i s. Matilda Parlain. Doživotne redovničke zavjete položile su s. Ivana Jurišin i s. Marijana Selak.

Euharistijsko slavlje s obredom zavjetovanja predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko. U euharistijskome slavlju sudjelovale su brojne sestre te obitelji i prijatelji sestara koje su se zavjetovale. U obred polaganja doživotnog zavjetovanja kratkim tumačenjem obrednih znakova uvodila je s. Zdenka Kozina, a u ime Zajednice zavjete s. Ivane i s. Marijane primila je provincijalna predstojnica s. Franka Bagarić.

Poruku budnosti i svjetla liturgijskih čitanja otac je Provincijal u prigodnoj homiliji povezao s jasnom svjetlošću krjeposti sv. Klare. Istaknuo je eshatološki aspekt posvećenog života pozivajući najprije sestre zavjetovanice, a onda i sve ostale prisutne na potrebu „opasanih bokova“ i odane vjernosti Onomu komu se svidjelo „dati nam Kraljevstvo“, tj. pripustiti nas u svoje intimno društvo, protegnuti na nas svoje prijateljstvo.“ Na obvezu autentičnog življenja redovničkih zavjeta kako bi dali dostojan odgovor na povjerenje koje nam Bog iskazuje milošću izabranja i poziva. Čestitao je jubilantkinjama slavlje obljetnice, a sestrama Ivani i Marijani na hrabroj odluci da sebe i svoj život potpuno daruju Kristu.

Nakon što je završen obred polaganja privremenog zavjetovanja osam je sestara nakon pet desetljeća svoga redovničkoga posvećenja još jednom izreklo obrazac zavjetovanja opetujući time svoje Da Gospodinu.

Na kraju euharistijskoga slavlja prov. predstojnica s. Franka Bagarić čestitala je i zahvalila „zlatnim sestrama“ za redovničko služenje i trud da karizmu našeg serafskog oca sv. Franje i karizmu naše Družbe učine prisutnom u poslanju i vjeri Crkve. Između ostaloga kazala je: „Ovdje pred oltarom stojite danas sa jednom jednostavnom rečenicom u srcu  koju ste uzele kao svoj moto na sličice za ovaj jubilej. Hvala za dar života u vjeri – rečenica tako jednostavna, a tako bremenita. Danas zahvaljujete za 50-godišnji život vjere, život žrtvovanja u kojem ste, ne jednom, stajale pred iznenađenjima Božjeg zova koji je od vas tražio napuštanje sigurnosti roditeljskog doma do napuštanja tolikih drugih sigurnosti kako biste vršile Njegovu volju. Kao Zajednica danas ovdje skupa s vama stojimo i zahvaljujemo Bogu za sve trenutke u kojima ste mogle posvjedočiti veličinu Božje ljubavi i oproštenja kako bismo mogli napredovati u plemenitom boju vjere.“

S riječima čestitke i podrške obratila se i novozavjetnim sestrama poželjevši im milost evanđeoske budnosti i usmjerenosti na nepropadljivo blago kojemu se kradljivac ne približava niti ga moljac ne rastače: „Budite jednostavne i ponizne, budite budne u vjeri na putu obećanja. Znam da u ovim našim vremenima, stega budnosti i pozornosti predstavlja teško umijeće za nas opsjedane tisućama poziva na vanjsko, rastresene tolikom bukom, koja dolazi izvana ili koja nam odzvanja unutra…U ime našeg zajedništva i poslanja želim vam budnost koja razvija osjetljivost za Boga, i za ljude. Čestitam vam na spremnosti s Bogom ići dalje, njega svjedočiti i unositi u ovaj svijet. On neka vas blagoslovi i bude vam snaga!“

Čestitala je i zahvalila roditeljima slavljenica, zahvalila je predvoditelju misnog slavlja fra Miljenku, fra Mladenu te svim svećenicima koji su suslavili i svojom nazočnošću uzveličali ovo slavlje.

Svečanost se nastavila u prostorijama sestarskog samostana u radosti zajedništva i uz pristigle čestitke i zahvale slavljenica.

(http: //mostar.ssfcr.org)