31.07.2013

IV. susret duhovnih zvanja jajačkog kraja

Danas jajački kraj ukupno broji sedamdesetdvije Bogu posvećene osobe koja su porijeklom iz toga kraja.

Jajački kraj je godinama bio izvor brojnih zvanja koja su širila karizmu svojih utemeljitelja tamo gdje ih je pastoralni život nosio. Danas ukupno broje 72 duhovna zvanja koja su porijeklom iz toga kraja. Prije četiri godine rodila se ideja okupljanja svih Bogu posvećenih osoba i ova lijepa tradicija nastavljena je i ove godine kada je župa Podmilačje bila domaćin susreta.

Sve je započelo u petak, 26. srpnja molitvom večernje u samostanu svetoga Luke u Jajcu. U subotu druženje je nastavljeno na Bešpelju. Ispred crkve svetih Petra i Pavla u dvorištu, domaćini bešpeljani za sve prisutne napravili su kavu i kolače. Nakon lijepe dobrodošlice uz čašicu razgovora u podne je slavljena Sveta misa koju je predvodio ovogodišnji mladomisnik i sin ovoga kraja fra Josip Petonjić uz koncelebraciju 10 svećenika, 20-ak časnih sestara, trojice bogoslova i velikog broja vjernika.

U propovijedi fra Josip je, dotičući se evanđelja, sve prisutne potaknuo na razmišljanje postoji li danas u našem društvu kukolj. Što trebamo činiti da ga iskorijenimo te da budemo dobri ljudi.

Fra Niko Petonjić je na kraju Svete mise sve pozdravio i zahvalio na gostoprimstvu. Druženje je nastavljeno uz zajednički ručak kojega su pripravile vrijedne domaćice. Framaši su cijelo vrijeme posluživali uz asistenciju sestre Nikoline Pejić.

Poslije Bešpelja susret je nastavljen na Ranču gdje je taj dan održana tradicionalna kosidba koja ima za cilj da se otme zaboravu lijepi običaj koševine. Lijepa domaćinska atmosfera, druženje uz igre odmjeravanja snage u disciplinama kamena s ramena i potezanje konopa bila je idealna kombinacija koja je sve nostalgično vratila u vrijeme djetinjstva. Svi su se na kraju okupili u fratarskoj vikendici u kojoj je subotnje druženje okončano.

U nedjelju, 28. srpnja velik broj vjernika okupio se na Kupreškom Ranču gdje je Misu predvodio viši asistent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu dr. fra Anto Barišić, član Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića rodom iz mjesta Doribaba u župi Podmičaje. Fra Ante je govorio o Ranču kao mjestu gdje Bogu zahvaljujemo na svemu kao što su nekad i Izraelci zahvaljivali svom Bogu na Sinaju.

Vesela atmosfera nastavljena je i poslije Svete mise uz pjesme Dnoluke i kolo koje se igra se u Doribabi.

Susretom Duhovnih zvanja jajačkog kraja željelo se ohrabriti vjernike da ne klonu nego nastave živjeti na svojoj djedovini i očevini. (kta/j.p.)