13.02.2013

Korizmena okružnica provincijske predstojnice ŠSF Bosansko-hrvatske provincije, s. Ivanke Mihaljević

"Obraćenje je povratak k Bogu putem vlastite nutrine. Pretpostavlja cilj prema kojem želimo nanovo usmjeriti naše djelovanje."

 
Okružnicu provincijske predstojnice ŠSF Sarajevske provincije prenosimo u cjelosti.
 
 
.........................................................................................................................................................
 
 
Vjeruj Evanđelju! 
                                                             (usp. Mk 1, 15)

Drage sestre!


Ovih dana u Provinciji je započeo kanonski pohod naše vrhovne predstojnice s. Klare Šimunović. Geslo pohoda Vjera ljubavlju djelotvorna (Gal 5, 6) poziva nas na zauzeto promišljanje o vlastitoj vjeri i njezinoj konkretizaciji u svakodnevnom životu, na promišljanje o odnosu prema Bogu i čovjeku. U radosti susreta otvorimo srca Duhu koji je u nama započeo svoje djelo i koji u nama izvodi naše biti i djelovati.

U tom ozračju želim vam, drage sestre, uoči još jedne korizme, iskazati svoju potporu i blizinu. Na Pepelnicu ćemo opet čuti poziv: Obrati se i vjeruj Evanđelju (Mk 1, 15). Obrati se! Ovaj poziv evanđelisti redovito povezuju s dolaskom i ostvarenjem Božjega kraljevstva. Obraćenje je povratak k Bogu putem vlastite nutrine. Pretpostavlja cilj prema kojem želimo nanovo usmjeriti naše djelovanje, naš životni hod, našu molitvu i naš život. Vratimo se sa sporednih i slijepih putova na središnji Put, Put života, Isusov put. Stanimo u ovim milosnim danima, u svjetlu Božje riječi, pred lice Božje i pred Gospodinom Bogom svojim duboko se poklonimo (Pnz 26, 10). I hodimo s njim.


... i vjeruj Evanđelju! U Godini vjere papa Benedikt XVI. poziva nas da produbimo svoju vjeru i otkrijemo lice Kristovo. Što više budemo tražile i prepoznavale lice Kristovo, to će i naše lice biti jasnije i sjajnije. Rađat će nadu umornima i iznemoglima. I kako naglašava Sveti Otac, naš kršćanski život sastoji se u stalnom usponu na brdo susreta s Bogom, a zatim silaženju među ljude, noseći ljubav i snagu koje nam taj susret daje, tako da služimo drugima ojačane Božjom ljubavlju. Budimo jedna drugoj dobrostive. Praštajmo jedna drugoj kao što i Bog u Kristu nama oprosti (usp. Ef 4, 32).

Vjera traži svoje odjelotvorenje. Vjeru, koja prožima naše biće, i djela koja činimo, trebala bi povezivati i objedinjavati ljubav. Zato se vjera iskazuje djelotvornom ljubavlju, a s druge strane ljubav koja je djelotvorna jača našu vjeru. Vjera u ljubav rađa ljubav. "I mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj" (1 Iv 4, 16). 


Drage sestre, neka korizmeni hod bude vrijeme rasta i učvršćenja naše vjere, dubljeg življenja ljubavi i osnaženja nade svima nama, našem narodu, ali i čitavom svijetu. Krist, Spasitelj svijeta, Pobjednik nad svakim zlom, u uskrsnoj noći rasvijetlio tmine naših srca da bi i u nama odjekivao radosni: Aleluja, uskrsnuo je!

S. Ivanka Mihaljević

provincijska predstojnica