06.02.2013

"Dnevna promišljanja u Vremenu kroz godinu" knjiga fra Tomislava Pervana

S povjerenjem u Evanđelje (to je fra Tomislavova polazna točka) otkriva snagu Riječi, uočava vječnu aktualnost Riječi, Riječi za sva vremena i za sve narode.

U izdanju Informativnog centra Mir Međugorje i Knjižnice Naših ognjišta iz Tomislavgrada, iz tiska je izišla treća knjiga fra Tomislava Pervana, od četiri predviđene, Dnevnih promišljanja u Vremenu kroz godinu, Svezak I., 1.-17. tjedan. Urednik izdanja je Krešimir Šego. Knjiga je izdana 2012. godine, ima 445 stranica.

„Bijeli starac u Vatikanu, papa Benedikt XVI., očito je po Božjemu nadahnuću godinu 2012./2013. proglasio godinom vjere. Poznati su njegovi naglasci i njegove očinske želje, upućene čitavom katoličkom svijetu za duhovnu korisnost te godine: u svijetu koji hodi bez Boga ili protiv Boga, nužno je vjerovati Kristu s njegovom uvijek Radosnom viješću, vjerovati s Crkvom, vjerovati osobno svaki dan, to bi – u bitnome – bila živa želja pape Benedikta za vjernike naših dana. Nije dovoljno biti blagdanskim vjernikom (o Božiću, Uskrsu, Velikoj Gospi…), niti vjernikom u povremenom odlasku u svetišta, niti vjernikom u masi, primjerice kad nas pohodi papa, kada se slave velike obljetnice. Nužno je vjerovati osobno svaki dan, danju i noću, u zgodno i nezgodno vrijeme…

Fra Tomislav Pervan  je izabrao pravi trenutak da pruži vlastiti doprinos velikoj duhovnoj inicijativi pape Benedikta. U pozamašnom svesku (450 stranica), fra Tomislav nas dan za danom na temelju Riječi koja se nudi u evanđeoskim ulomcima dnevne misne liturgije uvodi u jedinstvenu školu Isusova evanđelja. Otkriva nam ono što je Crkva u svojem bogoslužju htjela preko obnovljene liturgije nakon Drugoga vatikanskog sabora: otkrivati bogatstvo Riječi ne  samo u izabranim, izdvojenim perikopama (tematski izabranim ulomcima), nego takoreći iz čitavog Evanđelja, jer je ono u cijelosti  jedinstveni veliki polog vjere. Kao bibličar i teolog, ali i kao dnevni duhovni djelatnik  u Međugorju (ispovijedanje, razgovori, slavlja), fra Tomislav uranja u Riječ, stavlja sebe i vjernike pred svjetlo te Riječi, lomi Riječ. Pri tome on ne ostaje na suhoj biblijskoj egzegezi, niti na povijesno-kritičkoj analizi, nego, ne zapostavljajući spomenuto, s povjerenjem u Evanđelje (to je fra Tomislavova polazna točka) otkriva snagu Riječi, uočava vječnu aktualnost Riječi, Riječi za sva vremena i za sve narode: «Bog je tu, Bog je započeo iznova sa svojim narodom u Isusovoj osobi. Kraljevstvo je Božje tu. Bog je uzeo stvari u svoje ruke. Inicijativa je na njegovoj strani. Samo on daruje spas» (str. 5).“  (fra Bernardin Škunca)       

Miriam (http: //www.franjevci.info)