13.12.2012

Novi broj biltena Vicepostulature bl. Drinskih mučenica

Deveti broj informativnog biltena Vicepostulature bl. Drinskih mučenica počinje i završava u duhu Godine vjere,a uredila ga je s. M. Ozana Krajačić, FDC.

Uoči drugog spomendana bl. Drinskih mučenica, Vicepostulatura je objavila novi, deveti broj informativnog biltena. Na tragu Godine vjere, urednica biltena i vicepostulatorica s. M. Ozana Krajačić, FDC ističe kako su blažene Drinske mučenice vjeru hranile i krijepile molitvom, shvaćenom i življenom kao susret sa živim Bogom. Nadovezujući se na te riječi, bilten donosi nekoliko priloga čija je tema molitva. Tekst naslovljen "Moli često" potpisuje s. M. Pia Herman, FDC, a započinje ga vrlo znakovito: savjetom koji je s. Jula dala u prosincu 1940. svojoj mladoj nećakinji Ljiljani Abijanac "moli često pa makar i kratko jer samo molitva čuva nas od propasti". O temi molitve u tekstu "Molitva – snaga mučenika" promišlja s. M. Ozana Krajačić. Bilten donosi i osvrte na proslavu prve obljetnice beatifikacije u Goraždu i Sarajevu, kao i na zahvalnu misu u župi bl. Jule.
Sugovornik biltena je don Vjenceslav Kujundžić, župnik župe na Mertojaku u Splitu, koja je kao svoje suzaštitnice izabrala bl. Drinske mučenice. Tu je i tekst o početku Godine vjere u zagrebačkoj župi sv. Ivana koja je bila u znaku bl. Drinskih mučenica.
Rubrika "događanja" donosi prilog o proslavi 100. rođendana s. Bernardete Banje 30. lipnja u Velikom Grđenovcu, kao i o predstavljanju slikovnice "Snježni Drinski anđeli". Tu je i prilog o izložbi s beatifikacije Drinskih mučenica održane u Pečuhu te o predstavljanju Drinskih mučenica u Čenstohovi a sve to vezano uz širenje pobožnosti prema blaženicama među katolicima esperantistima.
U rubrici "putovima blaženica" mogu se pročitati prilozi o širenju pobožnosti i organiziranim hodočašćima u Sarajevo, Pale i Goražde. Među skupinama hodočasnika posebno valja istaknuti redovnike i redovnice Dubrovačke biskupije te mlade iz Petrinje koji s čitateljima rado dijele i svoja zapažanja.
Čitatelji mogu pročitati i više svjedočenja o uslišanim molitvama po zagovoru bl. Drinskih mučenica, a tu je i molitva za proglašenje svetim bl. Drinskih mučenica.
Bilten počinje i završava u duhu Godine vjere. Na posljednjoj stranici bilten donosi riječi kardinala Vinka Puljića o obljetnici beatifikacije: "U ovoj Godini vjere molimo za hrabru vjeru koja je sposobna učiniti sve nas svjedocima".  (IKA)