05.10.2012

Prijem povodom svetkovine sv. Franje Asiškog u Sarajevu

"Franjin duh malenosti pred Bogom i pred ljudima i njegov duh bratstva ne samo sa svakim čovjekom, nego i sa svim Božjim stvorenjima, uvijek su fascinirali ljude."

Povodom svetkovine sv. Franje Asiškog, utemeljitelja Franjevačkog reda, u provincijalatu provincije Bosne Srebrene organiziran je prijem za goste iz javnog, političkog, vjerskog, akademskog i društvenog života Sarajeva.

Prijem je započeo u 18 a završio oko 20 sati. Na samom početku druženja goste su pozdravili provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran i vikar Provincije fra Marijan Karaula. Provincijal fra Lovro je u svom pozdravnom govoru naglasio kako je sv. Franjo bio poznat po svojoj malenosti i bratskoj blizini svim stvorenjima. Taj Franjin duh i danas njegovi fratri nastoje pronositi diljem svijeta u kojem djeluju. Za ugodnu atmosferu pobrinuo se tamburaški sastav na čelu s fra Mirkom Majdandžićem.

Pozdravni govor provincijala fra Lovre Gavrana, prenosimo u cijelosti.

Poštovani prijatelji Franjevačke provincije Bosne Srebrene, dragi gosti, dobro nam došli!
Osjećajte se ugodno u našoj sredini – kao u svojoj kući!

U ime Uprave naše Provincije i u ime svih franjevaca Bosne Srebrene zahvaljujem vam što ste našli vremena da nam se danas pridružite, da nam čestitate Patron našega Reda i provedete par lijepih trenutaka skupa s nama i s ostalim našim gostima, prigodom svetkovine sv. Franje Asiškog, utemeljitelja Franjevačkog reda.Veliki ljudi, poput sv. Franje, uvijek su aktualni. Vrline kojim su oni obogatili svijet, ne prolaze nikada.

Franjin duh malenosti pred Bogom i pred ljudima i njegov duh bratstva ne samo sa svakim čovjekom, nego i sa svim Božjim stvorenjima, uvijek su fascinirali ljude.

On je sva Božja stvorenja nazivao braćom i sestrama, pa čak i brata vuka i sestricu smrt. Zato su ga dobri ljudi uvijek nastojali nasljedovati, iako nisu uvijek uspijevali biti tako vjerni i dosljedni, kao što je on do kraja vjerno i dosljedno slijedio svoga Gospodina Isusa Krista.

Franjom je bio očaran i blaženi papa Ivan Pavao II, koji je 27. 10. 1986. upravo u Franjinu gradu Asizu okupio predstavnike svih velikih svjetskih religija i potakao ih na molitvu za mir u svijetu. U tom „duhu Asiza“ i danas rade mnogi pojedinci i organizacije širom svijeta, a među njima i zajednica „Sant' Egidio“, koja je – skupa s našim domaćim vjerskim zajednicama – prije tri tjedna ovdje u Sarajevu organizirala međunarodni mirovni kongres pod naslovom: „Naša je budućnost živjeti zajedno“.

Taj duh Asiza, tj. duh sv. Franje, duh sveopćeg bratstva, duh mira i dobra, mi franjevci već 800 godina nastojimo osobno živjeti i širiti ga u svojoj okolini, među svim ljudima dobre volje. Zato smo danas pozvali i vas, kao ljude dobre volje, o kojima ovisi mnogo štošta ovdje u Sarajevu i u cijeloj Bosni i Hercegovini – da uzajamno jedni drugima posvjedočimo svoje opredjeljenje za mir, slogu i bratstvo u bogatstvu slobode i raznolikosti, poštujući svačiji identitet, a čuvajući svoj, ali uvijek svjesni činjenice da se naša sreća i u sadašnjosti i u budućnosti: živjeti bratski zajedno. Zatvarati se u geto i svrstavati se u neprijateljske tabore bila bi nam nesreća i u sadašnjosti i u budućnosti – kao što je to bilo i u prošlosti.

Na pragu smo lokalnih izbora. Jedan glas može nam izgledati beznačajan. Jedan vijećnik ili načelnik može sam sebe smatrati nemoćnim da išta promijeni na bolje u našem društvu. Ali ako svaki od nas učini ono malo dobra što može – i ako to ponavlja svaki dan, već je učinjeno mnogo ne samo za naše Sarajevo i našu BiH, nego i za bolji svijet. Svijet će biti bolji onoliko koliko mi budemo bolji – i prema sebi, i prema drugima. Nadam se da smo svi spremni učiniti korak naprijed u tom smislu – i to već danas. Hvala vam za tu spremnost!

Još jedanput vam svima zahvaljujem na vašim čestitkama i na svakoj podršci koju dajete nama franjevcima, kao i svim drugim ljudima dobre volje – kako bismo svi skupa mogli izgrađivati bolje i sretnije društvo u našoj jedinoj multietničkoj domovini, Bosni i Hercegovini. Bog vas blagoslovio! Živjeli!".        http: //www.bosnasrebrena.ba