18.06.2012

Proslavljen naslovnik sarajevske Provincije Školskih sestara franjevki

Poput Blažene Djevice Marije Boga treba tražiti svim srcem svojim moleći ga da nam stvori čisto srce istaknuo je mons. Tomo Vukšić.

U subotu, 16. lipnja, na blagdan Bezgrješnog Srca Blažene Djevice Marije Školske sestre franjevke proslavile su patron sarajevske Provincije. U provincijalnoj kući u Sarajevu toga dana proslavljen je i naslovnik kapele - Prečisto Srce Marijino.

Euharistijsko slavlje u 18 sati predslavio je mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u Bosni i Hercegovini. Slavlju su, uz provincijsku predstojnicu s. Ivanku Mihaljević, zamjenicu prov. predstojnice s. Katu Karadža, prov. savjetnicu i kućnu predstojnicu s. Željku Dramac te sestre iz provincijalne kuće, nazočile i sestre koje djeluju na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Zbor sestara uveličao je slavlje pod ravnanjem fra Emanuela Josića, člana Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Tom prigodom sestre su zahvalile za ljubav i providnost koju je Bogu izlijevao na Provinciju kroz proteklih 70 godina, te su u molitvi pod okrilje Srca Marijina stavile sve sestre koje su im prethodile, kao i sve koje u krilu Provincije danas žive i djeluju.
U svojoj propovijedi mons. Vukšić osvrnuo se na evanđeoski tekst iz Lukinog evanđelja: A majka je njegova brižno čuvala sve te uspomene u svome srcu (Lk 2, 46-51). U biblijskom govoru SRCE ima mnogo šire značenje od područja osjećaja: njemu se pripisuje sjećanje, namisli, odluke. Bog je ljudima dao "srce da razmišlja", a "misli srca" Božjega označuju Božji plan s ljudima. Čovjek gleda na oči a Bog gleda što je u srcu (1 Sam 16,7). Isus upozorava da "iz srca dolaze zle misli, ubojstva, preljubi, bludnost, krađe, lažna svjedočanstva, psovke. To ukalja čovjeka" (Mt 15,19). Zato samo čistim srcem obećava da će vidjeti Boga, a ta čistoća je on sam koji je "krotka i ponizna srca" (Mt 11,29). Nakon svete mise uslijedilo je zajedničko druženje.

S. Kata Karadža

http: //www.ssf.hr