12.06.2012

Hodočašće redovnica i redovnika Dubrovačke biskupije Drinskim mučenicama

Hodočašće je organiziralo Vijeće za posvećeni život Dubrovačke biskupije, a sudjelovalo je pedesetak redovnica, redovnika te redovničkih pripravnika.

Svetište Drinskih mučenica koje su 24. rujna prošle godine proglašene blaženima, a koje se nalazi u sarajevskoj crkvi Kraljice sv. Krunice pohodili u subotu 9. lipnja redovnice i redovnici koji djeluju na području Dubrovačke biskupije. U Sarajevu ih je dočekala kućna predstojnica samostana Kćeri Božje ljubavi s. Davorka Šarić, koja ih je upoznala ne samo sa životom pet novih blaženica, poviješću crkve Kraljice sv. Krunice gdje se blaženice časte, nego je cijeli dan provela s njima pripovijedajući im o nedavnoj ratnoj povijesti Sarajeva i predstavljajući im njegove znamenitosti. Euharistijsko slavlje u crkvi Kraljice sv. Krunice predvodio je kapucin fra Stanko Dodig, predstojnik Vijeća za posvećeni život, koji je u propovijedi istaknuo da se svaka od pet blaženica mogla odreći Krista što su njihovi protivnici očekivali, ali nije, nego su sve ostale vjerne Kristu, znajući da je njegova ljubav najjača. Na taj način one i današnjim redovnicama i redovnicima svjedoče ljubav Kristovu. Na kraju mise fra Stanko je predvodio molitvu ispred slike i relikvija Drinskih mučenica, a svi zajedno su otpjevali pjesmu u čast blaženica.

S. Davorka hodočasnike iz Dubrovnika upoznala je s djelovanjem Katoličkoga školskog centra u Sarajevu, koji je utemeljen godine 1994. i koji danas ima ukupno oko 1300 učenika i djelatnika. U katedrali Srca Isusova u Sarajevu hodočasnike je dočekao kanonik stolnog kaptola dr. don Pero Pranjić, koji im je pričao o nastanku sarajevske katedrale, današnjoj situaciji katolika u Sarajevu i Vrhbosanskoj nadbiskupiji te o sluzi Božjem vrhbosanskom nadbiskupu Josipu Stadleru, koji je sagradio prvostolnicu. Hodočasnici su se pomolili na nadbiskupovu grobu, a posebnu radost zbog dolaska na to mjesto iskazale su redovnice Družbe služavki Malog Isusa, koje je sluga Božji utemeljio radi skrbi za siromašnu i napuštenu djecu, starije osobe i sve siromahe. Na njegov poziv u Sarajevo su došle i Kćeri Božje ljubavi kojima pripada pet sestara Drinskih mučenica.

Na Palama su Bogu posvećene osobe pohodili ruševine samostana Marijin dom iz kojeg su 11. prosinca 1941. godine blaženice odvedene prema Goraždu gdje su život završile mučeničkom smrću, a tijela su im bačena u rijeku Drinu. Hodočasnički put dubrovačke redovnice i redovnike doveo je i do jedine drvene crkve u Bosni i Hercegovini, crkve Sv. Josipa na Palama, gdje ih je s poviješću i sadašnjošću katolika u tom kraju upoznao župni upravitelj don Fabijan Stanušić. Hodočasnici su pohodili i župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu, koja je nekada bila središnje mjesto hodočašća katolika Sarajeva i okolice na Veliku Gospu, kako je istaknuo župnik don Miroslav Ćavar. Posjet crkvi nije prošao bez pjesme "Majko Božja Stupska, moli za nas" kojom su se hodočasnici pomolili za potrebe i ustrajnost oko 13.000 sarajevskih katolika. Na povratku prema Dubrovniku navratili su i u samostan Školskih sestara franjevki Hercegovačke provincije u Bijelom Polju kod Mostara, gdje su ih dočekale i ugostile redovnice zajedno s predstojnicom s. Marijom Čarapina.
Izlet s hodočašćem na kojem je sudjelovalo pedesetak redovnica, redovnika te redovničkih novaka i novakinja iz desetak redovničkih zajednica organiziralo je Vijeće za posvećeni život Dubrovačke biskupije.