21.11.2020

Proslava 152. rođendana Družbe Kćeri Božje ljubavi u Sarajevu

Sestre su se okupile na Misi u zajedništvu s provincijalom fra Jozom Marinčićem te ravnateljem KŠC-a vlč. Marijom Ćosićem i rektorom crkve vlč. Sandrom Jurešićem.

Ako je osoba radosna i sretna zbog darovanog života, ne postoji nikakva sila koja bi joj mogla zabraniti da slavi svoj rođendan. To osobito vrijedi ako se radi o jednoj redovničkoj zajednici kojoj je smisao postojanja slaviti Život i svojim životom slaviti Božju ljubav. Ovu i ovakvu vrstu slavlja ne može ništa ograničiti, ni prostor, ni vrijeme niti bilo kakvi zakoni ili virusi. Osobe pod imenom Kćeri Božje ljubavi samim svojim postojanjem pozvane su da slave, da slave Gozbu Gospodnju koja nikada ne prestaje, od koje žive, hrane se i zbog koje bivaju osposobljene da sobom hrane sve one koje susreću. Za ovu vrstu slavlja nije bitna brojnost uzvanika, bitno je njihovo  „svadbeno ruho“, odnosno čisto srce i opredijeljenost za Gospodina.

Tako su sestre Kćeri Božje ljubavi diljem Družbe 21. studenoga, na blagdan Marijina prikazanja u Hramu, slavile 152. rođendan Družbe. Učinile su to i sestre zajednice „Sveti Josip“ u Sarajevu. Nakon duhovne trodnevne priprave, okupile su se oko stola Gospodnjega u zajedništvu s provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem, koji je predvodio euharistijsko slavlje, ravnateljem KŠC-a vlč. Marijom Ćosićem, odgojiteljem u internatu KŠC-a i rektorom crkve vlč. Sandrom Jurešićem i dvoje laika, inače vjernih posjetitelja crkve Kraljice Svete Krunice i prijatelja sestarske zajednice

I dok suvremeni svijet zadnjih mjesece na sve moguće načine poziva na život u zatvorenom prostoru, distancu od drugih, provincijal fra Jozo u svojoj vrlo nadahnutoj propovijedi govori o sestrama koje izlaze iz svojih zatvorenih prostora, otvaraju samostane, zavode i škole kako bi Božju ljubav približile čovjeku, osvajajući tako skoro čitavu Austro-Ugarsku Monarhiju. Sestre su to mogle jer „u njihovim svjetiljkama nije nestajalo ulja, nije nestajalo ljubavi ni dobrih djela, bez čega naši životi ne mogu svijetliti ni 'konkurirati' za vječnost, za Boga“, naglasio je fra Jozo. Ističući značaj sestara koje su svoje živote ugradile u povijest Družbe, fra Jozo je pozvao sestre da nalaze nadahnuće za svoje poslanje upravo kroz svjedočanstva sestara koje su u nesigurnim i teškim vremenima s povjerenjem u Božju providnost izgrađivale našu zajednicu na službu Crkvi i narodu. „Pamćenje ne treba biti okrenuto samo prošlosti, ono treba biti projicirano u budućnost. Mi se u sadašnjosti trebamo oslanjati vjerom na te događaje, vjerom ih oživljavati i sjećajući ih se graditi budućnost te poput Blažene Djevice Marije prihvaćati Božju volju. Danas Isus poziva svakoga od nas poimence da naviještamo njegovo uskrsnuće kao njegovo svjetlo koje rasvjetljuje tamne trenutke našega života i da ga dijelimo s drugima. Svojim držanjem, svojim životom mi govorimo i svjedočimo ljubav Božju na ovoj zemlji“, poručio je fra Jozo.

Na kraju euharistijskog slavlja vlč. Sandro je sestrama čestitao Dan Družbe, a potom u ime sestara zahvalio provincijalu fra Jozi na dolasku u ovu sestarsku zajednicu i predvođenju današnjeg euharistijskog slavlja. (s. M. Terezija Antunović, FDC)