21.09.2020

Fra Lovrina Mlada nedjelja i izložba slika na Plehanu

Župnik fra Joso Oršolić, uz domaćeg župnika i gvardijana fra Antu Tomasa, vikara fra Jozu Gogića i fra Ivana Ćurića predvodio je svečano misno slavlje.

Mlada nedjelja fra Lovre Milanovića slavljena je 20. rujna u župi sv. Marka, evanđeliste, na Plehanu u Bosanskoj Posavini. Svećenik Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Milanović, godine 1807. umro je mučeničkom smrću u 30-oj godini života, a bio je župnik u plehanskoj župi tada zvanoj Velika.

Uz vjernike, koji su došli iz raznih krajeva Bosanske Posavine i šire, na Plehan je toga dana hodočastilo i tridesetak vjernika iz župe sv. Ivana Krstitelja iz Donje Tramošnice, u kojoj je fra Lovro bio na službi kada je umro. S njima je došao i njihov župnik fra Joso Oršolić, koji je uz domaćeg župnika i gvardijana fra Antu Tomasa, samostanskog vikara fra Jozu Gogića i fra Ivana Ćurića predvodio svečano misno slavlje. Započeo ga je molitvom himna sluzi Božjem fra Lovri Milanoviću, „Lovrin vijenac mučenika“, koji je napisao fra Mirko Filipović, župnik u Žeravcu.

U homiliji fra Joso je evanđelje te nedjelje, koje donosi prispodobu o talentima, povezao s trenutačnom situacijom u kojoj se nalaze Posavljaci. Ukazao je na važnost molitve kako za ovu pandemiju koranovarisa još više, kako je rekao, za pandemiju naših lutanja, upozorivši kako odlaskom u zemlje Europe i svijeta često postajemo bijelo roblje, umjesto da svojim talentima od Boga darovanim oplemenjujemo i obogaćujemo svoje domove i domovinu.

Govoreći o životu fra Lovre Milanovića, naglasio je kako je umro na glasu svetosti opraštajući svom krvniku, te ustvrdio kako je upravo u tome snaga i veličina kršćanstva. Iznoseći nekoliko svjedočanstava vjernika koji su čudesno ozdravili po fra Lovrinu zagovoru, istaknuo je kako je u svemu tome najvažnija vjera.

Kako fra Lovru u širem kraju Bosanske Posavine više od dva stoljeća štuju ne samo katolici, nego i vjernici svih vjeroispovijesti, o čemu svjedoče brojne uslišane molitve i ozdravljenja po njegovu zagovoru, na toj su misi vjernici posebno molili za njegovo proglašenje blaženim i svetim, a molilo se i za prestanak širenja koronavirusa. Kako svakoga 3. u mjesecu u njegovoj župi Donjoj Tramošnici slave zavjetnu misu njemu u čast, pozvao je i Plehančane da i dalje mole njegov zagovor i molitvu za fra Lovrino proglašenje blaženim i svetim.

Nakon mise klanjanje pred Presvetim predvodio je gvardijan Tomas.

Poslije mise fra Joso je otvorio izložbu pod nazivom „Fra Lovro Milanović“. Riječ je o putujućoj izložbi čiji postav čini tridesetak likovnih radova nastalih na prvoj međunarodnoj likovnoj koloniji i večeri proze i poezije, koja je u župi sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici održavana od 24. do 27. listopada prošle godine, a sudjelovalo je 16 umjetnika, slikara i kipara iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Kao što je bio cilj kolonije tako je i cilj ove putujuće izložbe kroz slikarske i kiparske uratke te pisanu riječ oživjeti lik i djelo sluge Božjega fra Lovre Milanovića. 

U čast svojoj i svim majkama, napose onima koje su u Domovinskom ratu izgubile svoje sinove, fra Joso je 1993. napisao pjesmu „Moja majka“, a tom ju je prigodom ispjevao sa svojim ministrantima  Patricijom Petrović i Marjanom Miličevićem.

Na slavlju Mlade mise kao i otvorenju izložbe pjevali su Luka Studenović i Katarina Čančar, mladi iz Novog Sela Balegovci, članovi župnog zbora i KUD-a “Fra Ivo Šimić”.

Fra Joso je tom prigodom svim vjernicima darovao krunice koje su izradile "njegove bivše župljanke, članice molitvene zajednice župe Srca Isusova u Srebrenici, dodavši kako su one dosada izradile 15.000 krunica. Vjernike je pozvao da mole na tim krunicama kako za svoje obitelji, tako i za malobrojne katolike koji žive u Srebrenici, a nemaju ni svoju crkvu. (IKA)