16.03.2012

"Dani svete Klare"

Geslo dvodnevnog događanja u samostanu Reda siromašnih sestara – klarisa u Zagrebu bit će "Pospješujte svoj hod iz dobra u bolje".

U godini u kojoj se slavi jubilej 800. obljetnice poziva sv. Klare i utemeljenja Reda siromašnih sestara – klarisa u Zagrebu će se 16. i 17. ožujka održati "Dani svete Klare".
Za središnju proslavu toga Jubileja klarise zagrebačkog samostana odabrale su dan najbliži 18. ožujku, kad one tradicionalno slave spomen posvećenja sv. Klare.Geslo dvodnevnog događanja u samostanu sv. Klare, Kvaternikova 167 bit će "Pospješujte svoj hod iz dobra u bolje".


Program započinje u petak, 16. ožujka u 15.45 sati pozdravima i molitvom.
Prvo predavanje "Sv. Klara u prvom hrvatskom izdanju Franjevačkih izvora" održat će fra Pero Vrebac, OFM. Slijedi predavanje "Značenje tonzure sv. Klare" dr. sc. fra Nikole Vukoje, OFM.
Nakon stanke, u 17.45 sati predavanje "Pitanje početaka Drugog franjevačkog reda" održat će pomoćni banjalučki biskup dr. fra Marko Semren, OFM, a generalni definitor Reda franjevaca konventualaca fra Miljenko Hontić, OFMConv. govorit će o temi "Slika sv. Klare u hagiografskim djelima XIII. st.". U samostanskoj crkvi misu u 19 sati predvodit će biskup Marko Semren.


Drugoga dana skupa, u subotu, 17. ožujka u 9 sati predavanje "Teologija sv. Klare u njezinim pismima Janji Praškoj" održat će s. M. Tarzicija Čičmak, OSC, a s. Renata Mrvelj, ŠSF govorit će o temi "Oporuka sv. Klare – Prenošenje karizme". Nakon stanke, u 10.30 sati predavanje "Sv. Klara u svjetlu 'Postupka proglašenja svetom'" održat će fra Zvonimir Brusač, TOR, a Stjepan Lice, OFS govorit će o "Poruci sv. Klare današnjem svijetu".
Zaključno misno slavlje u 12 sati predvodit će varaždinski biskup Josip Mrzljak, OFS.                 (IKA)