18.10.2019

Održana 51. skupština Hrvatske redovničke konferencije

Uime KVRPP BiH sudionike Skupštine HRK-a pozdravila je s. Zdenka Kozina, potpredsjednica Konferencije izrazivši zahvalnost Bogu posvećenih osoba u BiH.

U Zagrebu, u Franjevačkom samostanu u Dubravi održana je 51. plenarna skupština Hrvatske redovničke konferencije. Pedesetak redovničkih poglavarica i poglavara tijekom dva dana promišljli su o temi „Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu“. Skup je započeo u 9 sati molitvom liturgije časova, molitvom Trećeg časa.

Nakon molitve, skup je pozdravila s. Ana Marija Antolović, predsjednica Hrvatske redovničke konferencije, izrazivši radost što se Skupština održava u zajedništvu s KVRPPBiH i KORUS. Sestra Ana Marija je pojasnila da je izbor ovogodišnje teme Skupštine nadahnut odlukom pape Franje da mjesec listopad proglasi „izvanrednim razdobljem misijskog djelovanja u spomen na stotu godišnjicu apostolskog pisma Maximum illud pape Benedikta XV.“.

Pozdravno slovo zatim je uputila s. Zdenka Kozina u ime KVRPP BiH prenijevši zahvalnost Bogu posvećenih osoba u Bosni i Hercegovini za sve što Hrvatska redovnička konferencija i Crkva u Hrvatskoj čini za narod Bosne i Hercegovine. Zajedništvo i na ovoj Skupštini izraz je pripadnosti istoj Crkvi Kristovoj.

U ime KORUS-a Skupštini se prigodnim pozdravom obratio o. Igor Salmič, OFMConv istaknuvši aktualnost tematike koja je okupila poglavarice i poglavare na ovu Skupštinu.

U zajedničko promišljanje o misijskoj dimenziji poslanja sudionike Skupštine uveo je o. Srećko Rimac. Pozivajući se dokumente Dugog vatikanskog koncila – Lumen gentium i Ad gentes, o. Srećko je sudioncima pokušao izložiti svu kompleksnost tematike misijskog poslanja Crkve.

Nakon predavanja o. Srećka, koje je bilo više teorijske naravi, poglavarice i poglavari su imali prigodu upoznati se s praksom misijskog apostolata nekoliko redovničkih zajednica. Sestra Jelena Ikić, Milosrdnica sv. Vinka Paulskoga predstavila je rad sestara milosrdnica na Salomonskim otocima. Sestra Gordana Igrec je pak govorila o apostolatu Družbe Kćeri Božje ljubavi u Ugandi, a s. Mislava Brkić je upoznala prisutne s misijskim djelovanjem Školskih sestara franjevki Krista Kralja u DR Kongo. Video snimku o svom misionarskom iskustvu među narodom u Boliviji poslao je misionar fra Ivica Vrbić, OFMCap.

Uslijedila je rasprava u manjim skupinama glede odluke Hrvatske redovničke konferencije da financijski podrži predstavljene misijske projekte.

Nakon rada u skupini, Skupštini se pridružio mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Hrvatskoj. Srdačno pozdravivši sve prisutne, Nuncij je naglasio zadovoljstvo što je bio u mogućnosti odazvati se pozivu HRK da predslavi euharistiju u okviru Skupštine. Obećao je molitvom pratiti redovničke zajednice. Nunciju su zatim poglavarice i poglavari redovničkih zajednica kratko predstavili iz kojih zajednica dolaze.

Uslijedilo je euharistijsko slavlje u zajedništvu s Nuncijem u kapeli Franjevačkog samostana.

U popodnevnom dijelu rada provincijali i provincijalke su nastaviti s radom po pitanju osnivanja Škole za odgojitelje, izradi Smjernica za zaštitu maloljetnika i ranjivih skupina, nastavka formativnih seminara iz ekonomije, medijskom sudjelovanju redovništva unutar HKM-a.

Popodne se redovničkim poglavarima i poglavaricama obratio i vlč. Tomislav Korov iz Odbora HBK za pastoral turista po pitanju sudjelovanja redovništva u izradi Smjernica vjerskog turizma.  (HRK)

Sudionici su također donijeli zajedničku odluku o novčanoj pomoći koje će redovnici i redovnice iz Hrvatske redovito upućivati misijskim postajama.

U nastavku je s. Danijela Anić, ASC, voditeljica Povjerenstvo za početnu formaciju redovnika i redovnica Skupštini predstavila plan i sadržaj Škole za trajnu formaciju / Škole za odgojitelje osnivanje koje je usvojeno na Skupštini 2018. godine. Škola bi bila namijenjena svima onima koji već djeluju ili se pripremaju za rad u području formacije u redovničkoj formaciji s ciljem animacije, koordinacije formativnih procesa u animaciji zvanja ili u početnoj ili trajnoj formaciji, a to su:  odgovorni za početnu formaciju u posvećenom životu; odgovorni za trajnu formaciju; animatori/voditelji zajednica te animatori zvanja.

Drugi i posljednji dan Skupštine moderirala je s. Gordana Igrec, provincijalna glavarica Kćeri Božje Ljubavi i članica Vijeća HRK. Odmah nakon molitve predsjednica Konferencije s. Ana Marija Antolović, ASC, podnijela je godišnje izvješće o radu Konferencije.

Predsjednica je podsjetila kako su „ovakvi naši susreti unutar Hrvatske redovničke konferencije u svojim početcima i osnovama izravan su duhovni plod Drugog vatikanskog sabora koji je želio jače povezivanje redovničkih zajednica kako bi na taj način obogaćivale jedna drugu s krajnjim ciljem da Crkva sve više raste u svetosti. Pogledamo li povijest Konferencije, vidimo da su naši prethodnici sa žarom i vrlo brzo nakon uputa Drugog vatikanskog sabora osnovali Uniju i Konferenciju.“

Dodala je i kako je Drugi vatikanski sabor uputio poziv sveopćoj Crkvi na svetost, a u apostolskoj pobudnici „Gaudete et exsultate. Radujte se i kličite“ papa Franjo ponavlja takav poziv sveopćoj Crkvi – poziv na svetost s naglaskom da je „svetost najljepše lice Crkve“. Takav poziv na radost u svetosti je uvijek - i sada ovdje - pred nama, takav poziv ponovili smo na nedavnim Redovničkim danima, rekla je predsjednika HRK-a s. Ana Marija Antolović.

I izvješću je spomenula nove članice i članovi HRK uputivši im poseban pozdrav. Također je spomenula obljetnice redovničkih zajednica koje su proslavljene od posljednje Skupštine naglasivši kako je „posebno lijepo kada se odazovemo i sudjelujemo na slavljima izražavajući međusobnu podršku i svjedočanstvo zajedništva.“

Predsjednica se zatim osvrnula na odluke prošlogodišnje Skupštine i što je učinjeno u po pitanju realizacije tih odluka. Zatim je govorila o radu Vijeća i Tajništva HRK, djelovanju povjerenstava, duhovno-obrazovnim programima, školama i studijima, te o suradnju s mjesnim ordinarijima.

Prije zahvale upućene članovima Vijeća, voditeljima i članovima povjerenstava i djelatnicima Tajništva, kao i svim članovima i članicama HRK, predsjednica je istaknula nekoliko planova za budućnost: daljnja pastoralna i duhovna skrb za članice i članove Konferencije: seminari, duhovne obnove…; šira medijska promidžba redovništva; realizacija redovnih aktivnosti i projekata povjerenstava, Tajništva i Vijeća; potpora Studiju teologije posvećenog života; početak rada Škole za odgojitelje; organizacija seminara za ekonome; rad na aktivnijem povezivanju redovničkih zajednica u području financiranja kroz ESI fondove, u vjerskom turizmu - kroz veću suradnju s vanjskim stručnjacima i suradnicima te donošenje Smjernica za zaštitu maloljetnika i ranjivih skupina.

Potom su voditelji povjerenstava podnijeli izvješća o radu svojih povjerenstava. Predstavljen je i nacrt Pravilnika povjerenstava HRK koji je nakon rasprave dorađen i usvojen.

U nastavku su viši i provincijalni poglavari i poglavarice raspravljali različite aktualne teme poput teme Redovničkih dana u 2020. godini, budućeg susreta redovnika i redovnica sa biskupima HBK i dr.

Skupština je završena euharistijskim slavljem koje je u samostanskoj kapeli predvodio fr. Slavko Slišković, OP, dominikanski provincijal i potpredsjednik HRK, u koncelebraciji više redovničkih poglavara. U propovijedi je pozvao redovnike i redovnice da budu živa slika svojih utemeljitelja, a ne samo njihov spomenik. Pozvao ih je da poput svojih utemeljitelja žive i svjedoče nasljedovanje Isusa Krista. Isus nam pokazuje kao ga nasljedovati. Za njega nema mjesta, osobe i situacije koja bi bila Boga nedostojna, rekao je fr. Slavko u homiliji. (HRK)