25.08.2019

Susret odgajateljica i susret sestara s privremenim zavjetima Družbe ŠSFKK

Susret pod geslom “Gospodin mi dade sestre!” je održan od 17. do 24. kolovoza s ciljem produbljivanja biblijskih tema o zajedništvu.

Deveti susret odgajateljica i Prvi susret sestara s privremenim zavjetima Družbe Školskih sestara franjevaka Krista Kralja (ŠSFKK) pod geslom “Gospodin mi dade sestre” održan je od 17. do 24. kolovoza 2019. godine u samostanu sestara Austrijske provincije u mjestu St. Peter (St. Jakob im Rosetal). Otvarajući susret, vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović je u svojem govoru izrekla dobrodošlicu svim sestrama i izrazila želju da se na ovom susretu otvore istinskoj težnji njihovog bića za kvalitetnim međuodnosima i iskrenom međusobnom komunikacijom, za povjerenjem i istinom u koju ih Gospodin želi uvesti.

Tijekom dva dana, 18. i 19. kolovoza s. Valerija Kovač, članica Družbe sestara franjevki od Bezgrješne održala je sestrama predavanja s temom: ”Teološki temelji zajedništva; Zajedništvo u redovničkom životu te Franjevačko bratstvo i sestrinstvo”. Govoreći o zajedništvu kroz teološke, eklezijalne, antropološke i eshatološke dimenzije s. Valerija je naglasila kako je Bog kao biće odnosa i zajedništva temelj i cilj svakog ljudskog zajedništva pa tako i našeg redovničkog koji bi trebao imati svoj uzor u zajednici prvih Isusovih učenika i prvoj jeruzalemskoj zajednici. Također se promišljalo i o nekim dimenzijama i pitanjima koja čine konkretno redovničko zajedništvo: kontemplativna dimenzija, različiti modeli redovničkih zajednica, zajedničarska dimenzija redovničkih zavjeta, formacija i rad u zajedništvu, samoća i zajedništvo, zajedništvo i poslanje, te kako konkretno živjeti sestrinstvo i zajednički život u skladu s “Pravilom Trećeg samostanskog reda sv. Franje”. Nakon svakog predavanja uslijedile su radionice koje su bile praktična primjena razmišljanja o redovničkoj zajednici i zajedništvu.

Sestre su također imale priliku čuti i konkretna svjedočanstva jedne odgajateljice i juniorke o zajedništvu koje su one iskusile u svojem redovničkom životu. Ostvarenju duhovnog zajedništva među sudionicama doprinijeli su i molitveni trenuci i euharistijska slavlja u samostanskoj kapeli animirani na šest različitih jezika (talijanski, slovenski, hrvatski, engleski, španjolski i francuski).

U drugom dijelu susreta, sudionice su nastavile produbljivanje biblijskih tema o zajedništvu. Tijekom dva dana, 20. i 21. kolovoza, s. Michela Refatto iz Družbe sestara franjevki od siromaha (Italija), održala je predavanja utemeljena na starozavjetnim i novozavjetnim tekstovima: “Ja – dar samoj sebi; Dar odnosa; Sestra, brat – dar i izazov; Opredjeljenost za sestrinstvo; Darovi Duha Svetoga zajednici, Dar i odgovornost praćenja i odgajanja”. Večernji program drugog dijela ovog susreta bio je ispunjen raznolikim sadržajima: lectio divina, euharistijsko klanjanje, rekreacija.

U četvrtak, 22. kolovoza sudionice su hodočastile u Maribor u kuću maticu gdje su ih srdačno dočekale sestre Mariborske provincije, predvođene provincijskom predstojnicom s. Terezijom Tomazin. Uslijedila je kratka prezentaciju o povijesti kuće matice te razgledavanje kuće i studentskog internata. Potom su se sudionice okupile u samostanskoj crkvi "Bezgrješnog začeća Marijina" u euharistijskom slavlju koje je predslavio mons. Alojzij Cvikl, mariborski nadbiskup. Nakon ručka posjetile su mariborsku katedralu gdje su zajedno molile na grobu blaženog biskupa A. M. Slomšeka, te franjevačku baziliku "Majke milosrđa".

Nastavljajući program, sljedećeg dana s. Samuela Klaić je održala izlaganje: “Zajednica – privilegirano mjesto odgoja”. Ukratko je predstavila obnovljeni Odgojni plan Družbe posebno se osvrnuvši na identitet Školske sestre franjevke te zajedničarsku dimenziju odgojnog procesa. Nakon predavanja je uslijedio rad po skupinama. U poslijepodnevnim satima je održan susret Vrhovne uprave sa sestrama odgajateljicama, potom i sa sestrama juniorkama.

Susret je završen s osvrtom na protekle dane. U svojem završnom obraćanju vrhovna predstojnica, s. Klara je istaknula kako se susret odvijao u ozračju vrlo živog sudjelovanja, ozbiljnog rada, smirenosti, radosti i franjevačkog sestrinstva. Bilo je to milosno vrijeme za sve sudionice. Izrazila je nadu i želju da susret donese obilne plodove za dobro svake sestre, svake zajednice, svake provincije i Regije, cijele Družbe. Uz riječi zahvale sestrama Austrijske provincije, zajednice u St. Petru, i svima koji su uložili svoje darove i trud da bi taj susret protekao lijepo, pozvala je sudionice da obnovljenim žarom i radošću žive zajedništvo i tim riječima zatvorila susret. (kvrppbih/ssf)