01.07.2019

Euharistijsko slavlje prigodom proslave zaštitnika Klanjateljica krvi Kristove

Euharistijsko slavlje predvodio je kardinal Vinko Puljić u suslavlju biskupa Franje Komarice i preč. Mirka Šimića, ravnatelja Caritasa VN.

U ponedjeljak, 1. srpnja 2019. godine, zajednica sestara Klanjateljica Krvi Kristove proslavila je svoj patron. Sveto misno slavlje, u samostanskoj kapelici Krvi Kristove u Sarajevu, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić uz koncelebraciju mons. Franje Komarice, biskupa banjolučkoga i preč. Mirka Šimića, ravnatelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.

Kardinal Puljić je na početku Svete mise uputio pozdrav svim prisutnima te čestitao sestrama njihov patron.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je izrekao nekoliko poticajnih misli. Na početku naglasio je važnost krvi u ljudskom shvaćanju, vezanu uz krvnu vezu, i božanskom shvaćanju vezanu uz Savez. „Krv nije samo simbol, ona je stvarnost koja nas uvijek upućuje na žrtvu Kristovu, kojom nas je otkupio. Današnjim svetkovanjem Predragocjene Krvi Kristove trebamo nadići ljudsku dimenziju i ući u vrijednost koju nam je Isus dao kroz svoju krv koja je otkupila čovjeka. S tom vrijednošću lakše ćemo komunicirati s ljudima“, naglasio je kardinal Puljić.

Družbu sestara Klanjateljica Krvi Kristove osnovala je 1834. godine sv. Marije De Mattias, s karizmom odlaska do najudaljenijih duša potrebnih žive Riječi i djelotvorne ljubavi. One odlaze svim ljudima, živeći jednostavan i gostoljubiv stil života, hodeći putovima pomirenja i solidarnosti. Zajednica sestara, koje danas djeluju u Sarajevu, osnovana je 1971. godine. Sestre apostolski djeluju svojim životom i radom u uredima Biskupske konferencije BiH i Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH. Posebna im je zadaća posjeta starima i bolesnima. (kta)