12.03.2019

"Put križa" autora fra Ante Marića

Knjiga donosi šest različitih razmatranja za šest korizmenih tjedana. Tekstovi su objavljeni u listu “Franjinim stopama” u posljednjih šest godina.

Razmatranja uz "Put križa" autora fra Ante Marića nastali su prikupljanjem tekstova koje je autor objavio u korizmenim brojevima lista “Franjinim stopama” u posljednjih šest godina. Knjiga tako donosi šest različitih razmatranja za šest korizmenih tjedana.

U svakoj fra Antinoj rečenici očituje se duboka proživljenost s mukom našega Spasitelja. Crpio ju je iz Sv. Pisma, iz vlastitih križeva, križeva braće fratara i križeva hercegovačkog puka.

Fra Antin križni put još je jedan doprinos u razvijanju ove pobožnosti koja se razvila i proširila u cijeloj Crkvi baš zaslugom sinova svetoga Franje.

Sve crkve su urešene lijepim umjetničkim ostvarenjima bilo u slici ili kipu, a prisutni su i križni putovi na otvorenom.

Ogranak Matice hrvatske u Širokom Brijegu na ovaj način želi proširiti ovu drevnu katoličku pobožnost, zahvaliti autoru na svemu što je u pisanim tragovima ostavio Hercegovini, a autorima umjetničkih djela dati prigodu da se kroz likovni izraz iskažu najdublji vjerski osjećaji, pogotovu u ovo milosno, korizmeno vrijeme crkvene godine.

 

(kvrpp bih/Gojko Jelić)