07.03.2019

Početak izgradnje Učeničkog doma u Žepču

Budući Učenički dom u okviru Katoličkoga školskog centra "Don Bosco" u Žepču, blagoslovio je salezijanski provincijal don Tihomir Šutalo.

U ponedjeljak, 4. ožujka 2019., započela je izgradnja Učeničkog doma u okviru Katoličkog školskog centra "Don Bosco" Žepče. Gradilište i radnike blagoslovio je don Tihomir Šutalo, provincijal Hrvatske salezijanske provincije svetoga Ivana Bosca. Tim povodom je u Žepču održana redovita sjednica Provincijalnog vijeća. 

Ugovor o izgradnji Učeničkog doma u sklopu KŠC-a "Don Bosco" potpisan je 15. veljače 2019. između Hrvatske salezijanske provincije kao investitora i poduzeća K-Projekt kao izvođača radova. Radove će izvoditi, kao i kod većine dosada izgrađenih objekata, dva žepačka poduzeća: K-Projekt i TING. Ugovoreni građevinski radovi iznose nešto više od 2.000.000 KM, a ukupna investicija oko 3.000.000 KM. Do sada je investitor osigurao 65% sredstava. Projekt mora biti dovršen i stavljen u funkciju za 36 mjeseci.

Dosadašnja osigurana sredstva donirali su Renovabis, Vrhovni poglavar Salezijanske družbe te Vlada Republike Hrvatske, a zemljište i administrativne preduvjete osigurala je Općina Žepče.

Učenički dom zadnji je objekt u Centru, ali prva ustanova Hrvatske salezijanske provincije koja će direktno skrbiti za nezbrinutu djecu i mladost. Druge ciljne skupine su učenici iz ruralnih sredina koji nemaju u svojoj blizini srednjoškolsku ustanovu i učenici koji su zainteresirani za kvalitetan odgoj i obrazovanje što ga nudi KŠC "Don Bosco" i salezijanska redovnička zajednica. Dom će imati kapacitet od stotinjak ležajeva, društvene prostorije te restoran za korisnike. Želja je da ovaj Učenički dom zaista postane pravi dom svojim korisnicima, a osobito srednjoškolcima koji imaju obiteljskih poteškoća i koji su bez roditelja. Početak izgradnje ove važne ustanove veže se uz obilježavanje 25. obljetnice dolaska salezijanaca u Žepče i uključivanja u odgojno-obrazovni rad s mladima.

(Marjana Grlić)