14.01.2019

Održana mjesečna duhovna obnova za redovnice grada Sarajeva

Mons. Tomo Knežević je pozvao okupljene redovnice da budu privlačna snaga u konkretnom okruženju svoga zvanja i poslanja.

U nedjelju, 13. siječnja 2019. god. na blagdan Krštenja Gospodinova, u organizaciji sestara Kćeri Božje ljubavi, održana je u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu mjesečna duhovna obnova za redovnice. Voditelj duhovne obnove bio je mons. Tomo Knežević. Na duhovnoj obnovi koja je održana u poslijepodnevnim satima sudjelovalo je 70-ak redovnica.

U svom predavanju pod naslovom “Moje redovničko zvanje i poslanje u duhu božićnih blagdana” mons. Knežević je govorio o redovničkom zvanju koje izrasta i živi u konkretnom okruženju. „Bog nas je sve zamilovao u svome Sinu, koji je uzeo ljudsku narav, došao na ovaj svijet preko svoje majke Marije, a onda svojim ovozemaljskim hodom u konkretnom okruženju obiteljskom, religijskom i društvenom ostvario je Božji plan spasenja cijelog ljudskog roda prije i nakon njegova rođenja.“ I Marija i Josip bili su iznenađeni svojim pozivom, ali su ga s vjerom i pouzdanjem u Boga prihvaćali. Svako zvanje izrasta u konkretnoj obitelji i konkretnom okruženju koje bitno utječe na zrenje u vjeri i na putu stasanja zvanja. Na tom putu veliku ulogu ima: svjedočko življenje roditelja, djedova i baka, rodbine, župne zajednice kao i radosno služenje svećenika i redovnica koji su privlačna snaga za brojna duhovna zvanja. Predavač je postavio pitanje: „Kako na kvalitetan način rasti u svome zvanju za koje sam se odlučila u redovničkoj zajednici u kojoj se želim ostvariti“, te posvjedočio kako je u svom svećeničkom životu i radu najteže pobijediti sebe samoga, a kada to učini onda je najsretniji.

Govoreći o redovničkom poslanju u konkretnom okruženju mons. Knežević je istaknuo kako se na društveno, crkveno i redovničko okruženje u najvećem dijelu može utjecati, jedino kroz svoje kvalitetno, odgovorno i svjedočko življenje i govorenje, predano i odgovorno obnašanje povjerene službe. Također je ukazao na brojne izazove svakog krštenika kao i Bogu posvećenih osoba. U trenutcima kriza i kušnji potrebna nam je molitvena i duhovna potpora kako bismo premostili „nepremostive“ prepreke i frustriranosti i postali privlačna snaga za svoje okruženje.

Na koncu predavač je pozvao okupljene redovnice da se okrenu svome krštenju i vjeri koju su primile u tom sakramentu, te da postanu i ostanu Kristove produžene ruke u današnjem vremenu i u konkretnom okruženju svoga zvanja i poslanja.

Nakon predavanja slijedilo je klanjanje pred Presvetim, osobna ispovijed i euharistijsko slavlje je predvodio je mons. Tomo Knežević. U propovijedi pozvao je okupljene redovnice da u duhu liturgije blagdana Krštenja Gospodinova vrednuju svoje krštenje kako bi snagom krsne vjere, za koju su na njihovu krštenju posvjedočili roditelji i kumovi, tu vjeru i dalje izgrađivale u svome zvanju i poslanju. Liturgijsko pjevanje animirao je duhovnik Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa vlč. Jakov Kajinić.

(kvrppbih)

Foto: Ivan Popović