24.12.2018

Božićna poruka provincijala Bosne Srebrene fra Joze Marinčića

Božićnu poruku i čestitku provincijala Franjevačke provincije sv. Križa – Bosne Srebrene fra Joze Marinčića prenosimo u cijelosti.

Božićnu poruku i čestitku provincijala Franjevačke provincije sv. Križa – Bosne Srebrenefra Joze Marinčića prenosimo u cijelosti.

Božić 2018.

 

S posebnom radošću se obraćam da Vam čestitam Božić i da na ovaj način doživimo zajednički božićni blagoslov mira i ljubavi.

Božić je doista blagdan s kojim možemo poistovjetiti svoje duboke težnje za mirom i ljubavlju te istodobno u njemu naći ispunjenje tih svojih težnji. U njemu izražavamo u ovom vremenu civilizacije znanosti i tehnike svoju potrebu za nečim drugim, višim i ljepšim što nam ne može dati ta civilizacija. Ispunjenje te težnje nalazimo u Božiću koji je blagdan mira i ljubavi za kojim toliko željno težimo. U njemu nam se pokazuje i daruje kao sretni put našega života. Stoga nam je ovaj blagdan tako ljudski blizak i istodobno tako božanski uzvišen. I zato ga toliko volimo i u njemu se radujemo kao pravom blagdanu svoje ljudske duše, te s punim srcem pjevamo: „U se vrijeme godišta mir se svijetu naviješta: porođenje Djetića od Djevice Marije.“

Ovo značenje Kristova rođenja možemo doživjeti danas više nego prije, jer ljudi trebaju mira i ljubavi u ovom našem svijetu kao jedini put za očuvanje i izgradnju ljudskog života. A, ovogodišnje slavljenje Božića prožeto je osjećajima nemira i nesigurnosti zbog svega onoga što doživljavamo oko nas u zadnje vrijeme - teškog ekonomskog, političkog, socijalnog i kulturnog stanja u kojem živimo. Po tome nam se ovaj blagdan čini posve sličnim onom prvom Božiću, Isusovu rođenju u tamnoj noći, u štali, jer za to rođenje „nije bilo mjesta u svratištu.“ I danas za mnoge nema mjesta u njihovoj domovini i zato odlaze, iseljavaju cijele obitelji. Mnogo je majki, očeva i djece koji ovog Božića neće osjetiti ljepotu i toplinu božićnog zajedništva.

Svjetlo onoga prvoga Božića nije prestalo obasjavati noćnu tamu svih kasnijih povijesnih zbivanja svijeta i ono se pokazuje također stvarnim svjetlom i našega života ovdje i sada. Zato smo uvjereni da je nemoguće ugasiti to svjetlo i u ovoj našoj „balkanskoj krčmi“ (M. Krleža). Ovo svjetlo gori u srcima mnogih ljudi, ne samo kršćana nego i svih onih koji traže istinu i ljubav, pravdu i slobodu, mir i dobro. Božić je upravo blagdan svih tih vrednota i po tome postaje simbolom svakog čovjeka koji želi graditi bolji svijet.

Neka se ovog Božića, kao i davne 1223. godine djelovanjem milosti, po našem svetom ocu Franji, u nama i po nama, nanovo probudi betlehemsko Dijete. Slavimo i častimo otajstvo Božjeg utjelovljenja, iskazujmo čast jednostavnosti, uzvisujmo siromaštvo i poniznost. Neka mjesta u kojima živimo i djelujemo postanu novi Betlehem. Neka nas blagdan Božića prožme svojim duhom mira i ljubavi.

U tom duhu želim Vama, draga braćo, na svakom mjestu gdje živite i radite, čestit Božić i sveto porođenje Isusovo!