17.07.2018

Proslavljena zaštitnica samostana u sarajevskom Karmelu

Svetu misu je predslavio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik bogoslova u suslavlju fra Joze Marinčića, provncijala Bosne Srebrene i još devet svećenika.

U ponedjeljak, 16. srpnja 2018. zajednica sestara samostana Bezgrješne Kraljice karmela u sarajevskom naselju Stup, uz sudjelovanje oko 150 vjernika župe Stup ali i okolnih sarajevskih župa proslavila je svoju nebesku zaštitnicu, Gospu Karmelsku. Svetu misu u prijepodnevnim satima predslavio je vlč. Jakov Kajinić, duhovnik Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu, uz koncelebraciju fra Joze Marinčića, provncijala franjevačke provincije Bosne Srebrene i još devet svećenika, prenosi portal nedjelja.ba.

Na početku Svete mise vlč. Kajinić pozdravio je sve vjernike te sestrama čestitao njihov dan – patron njihova samostana.

U prigodnoj propovijedi vlč. Kajinić govorio je o samoj riječi karmel što znači „plodna zemlja“. Istaknuo je: „mi vjernici bi trebali čeznuti za karmelom, čeznuti za vjerom koja vodi do Boga. Čovjek je biće koje njeguje vertikalnu dimenziju, to jest mora biti povezan s Bogom. Bog je naš izvor, naš put, smisao našega života. U toj povezanosti, čovjek ne smije prekinuti tu dimenziju, vezu s Bogom. Uzor na tome putu nam treba biti Gospa, kao što je rekla učenicima u Kani tako i nama govori: 'Učinite sve što vam kaže Isus'“.

Nakon Misnog slavlja druženje je nastavljeno u samostanskim prostorijama. Vjernici su imali priliku vidjeti se i razgovarati sa sestrama u sobi za prijem u samostanu.

Proslavi Gospe Karmelske prethodila je devetodnevna duhovna priprava. (kvrppbih/kta)